НОВИНИ

Отбелязваме Международния ден на детската книга

Цанка Николова
от Цанка Николова
16:53, 02.04.2021
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Днес празнуват най-малките любители на четенето. На 2 април отбелязваме Международния ден на детската книга. Датата съвсем не е избрана случайно – това е рожденият ден на обичания от поколения Ханс Кристиан Андерсен.

А у нас в последните години се наблюдава разцвет в сферата на детското книгоиздаване, отчитат от фондация "Детски книги". Много български писатели намират своята детска аудотория.

За Албена Варсано и децата й четенето, не е само вечерен ритуал, а бягство и спасение във всеки удобен момент. Докато чете с тях, Албена често преоткрива детето в себе си.

"Ако книгите са те накарали да се смееш, да плачеш, да разпознаваш себе си в някакви истории, те непременно ще ти бъдат приятел и спътник и по-нататък", споделя Албена Варсано, родител.

Според фондация "Детски книги" много важни за възпитаването на малките читатели са книгите, в които преобладават илюстрации. Те по-лесно пренасят децата в магичния свят на четенето. И така връзката между читател и книга остава за цял живот.

"И ако мога да кажа с две думи какво се случва - случват се позитивни промени, които ще ни помогнат да отглеждаме четящи и грамотни деца. Книгите все повече помагат да дават отговори на децата, на техните въпроси в момента, обясняват им света и всъщност им помагат да растат щастливи, спокойни", споделя Валентина Стоева от фондация "Детски книги".

А за да четат децата смислени книги, според Валентина Стоева има нужда от въвеждане на стандарти за качество, тъй като количеството не винаги означава най-доброто.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камен и Юлия Златкови с титлите на слалом в Банско
Камен и Юлия Златкови с титлите на слалом в Банско
Португалия въведе предварителна е-регистрация за пристигащите от България
Португалия въведе предварителна е-регистрация за пристигащите от България