НОВИНИ

Над 1 милион допълнителни ваксини "Пфайзер" ще получи България (Обобщение)

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:06, 02.04.2021
Чете се за: 02:27 мин.
Още
Слушай новината

Близо милион и 260 хиляди допълнителни дози от ваксината на "Пфайзер" ще получи България през слeдващите 3 месеца. Количествата ще дойдат у нас, след като 19 държви от ЕС се съгласиха да помогнат на България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия, чрез механизъм за солидрност.

България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия са сред европейските държави, които изпитват затруднения с доставките на ваксини заради неспазването на договорите от страна на производителя на оксфордската васкина.

ЕК договори ускорена доставка на 10 милиона дози от препарата на "Пфайзер-Байонтек" през второто тримесечие на годината. 5-те държави, които изпитват затруднения, ще получат по-големи количества от тях по силата на механизъм за евросолидарност.

"Тя показа солидарност, тя показва, че държавите членки могат да се отказват в полза на една или друга държава, за да има солидарност и всички юни месец да минем 50-те процента от ваксинациите. З1 милион 259 728 допълнителни дози за България в следващите месеци - април, май, юни", заяви Бойко Борисов - министър-председател.

Прогнозите са, че с допълнителните колчиества на "Пфазйер" страната ни ще преизпълни ваксинационния план.

"Силно се надявам, че това ше доведе до едно покритие от 70% до края на септември", каза проф. Асен Балтов - директор на УМБАЛСМ "Пирогов".

Възможно е допълнителните доставки да се пренаредят и приоритетните групи във ваксинационния план.

"Надявам се, че това ще бъде направено като корекция да започнем първо с хората, които са над 75-годишна възраст, след това от 75 до 70-годишна възраст, след това от 65 до 70-годишна възраст. Така, че след като има вече достатъчно много дози, те ще бъдат разпределени към общопрактикуващи лекари и към ваксинационните пунктове", обясни проф. Асен Балтов - директор на УМБАЛСМ "Пирогов".

Още следващата семица е възможно желаещите да се имунизират могат да зиберат коя ваксна да им бъде пстаяемна каза Балтов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Франция пожарникари имунизират по домовете срещу COVID-19
Във Франция пожарникари имунизират по домовете срещу COVID-19
Камен и Юлия Златкови с титлите на слалом в Банско
Камен и Юлия Златкови с титлите на слалом в Банско