Над 1 милион допълнителни ваксини "Пфайзер" ще получи България (Обобщение)

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:06, 02.04.2021
Чете се за: 02:27 мин.
Още
Слушай новината

Близо милион и 260 хиляди допълнителни дози от ваксината на "Пфайзер" ще получи България през слeдващите 3 месеца. Количествата ще дойдат у нас, след като 19 държви от ЕС се съгласиха да помогнат на България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия, чрез механизъм за солидрност.

България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия са сред европейските държави, които изпитват затруднения с доставките на ваксини заради неспазването на договорите от страна на производителя на оксфордската васкина.

ЕК договори ускорена доставка на 10 милиона дози от препарата на "Пфайзер-Байонтек" през второто тримесечие на годината. 5-те държави, които изпитват затруднения, ще получат по-големи количества от тях по силата на механизъм за евросолидарност.

"Тя показа солидарност, тя показва, че държавите членки могат да се отказват в полза на една или друга държава, за да има солидарност и всички юни месец да минем 50-те процента от ваксинациите. З1 милион 259 728 допълнителни дози за България в следващите месеци - април, май, юни", заяви Бойко Борисов - министър-председател.

Прогнозите са, че с допълнителните колчиества на "Пфазйер" страната ни ще преизпълни ваксинационния план.

"Силно се надявам, че това ше доведе до едно покритие от 70% до края на септември", каза проф. Асен Балтов - директор на УМБАЛСМ "Пирогов".

Възможно е допълнителните доставки да се пренаредят и приоритетните групи във ваксинационния план.

"Надявам се, че това ще бъде направено като корекция да започнем първо с хората, които са над 75-годишна възраст, след това от 75 до 70-годишна възраст, след това от 65 до 70-годишна възраст. Така, че след като има вече достатъчно много дози, те ще бъдат разпределени към общопрактикуващи лекари и към ваксинационните пунктове", обясни проф. Асен Балтов - директор на УМБАЛСМ "Пирогов".

Още следващата семица е възможно желаещите да се имунизират могат да зиберат коя ваксна да им бъде пстаяемна каза Балтов.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Във Франция пожарникари имунизират по домовете срещу COVID-19
Във Франция пожарникари имунизират по домовете срещу COVID-19
Камен и Юлия Златкови с титлите на слалом в Банско
Камен и Юлия Златкови с титлите на слалом в Банско