НОВИНИ

Във Франция пожарникари имунизират по домовете срещу COVID-19

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:07, 02.04.2021
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

Във Франция пожарникари се включват в имунизацията на населението срещу COVID-19. Те ваксинират хора в отдалечени райони или възрастни хора, които трудно се придвижват.

Мобилни, обучени и местните хора им имат голямо доверие - това са причините пожарникарите и службите за гражданска защита да бъдат включени в имунизацията на населението във Франция.

За отдалечените и малки селища личните лекари изготвят списъци на пациенти, които да бъдат ваксинирани в домовете им.

"Обикновено ваксинираме хора, които нямат достъп до здравния регистър или до интернет, или пък не могат да отидат до ваксинационния център. Такава е и мисията ни - да сме и малко лични асистенти на хората в нашите райони", обясни Сабрина Ману, мед. сестра от пожарната служба.

Пожарникарските екипи и службите за гражданска защита са изградени предимно от доброволци. В югоизточна Франция, в департамента Отз Алп 2000 души ще бъдат ваксинирани по тази схема.

"За една седмица ще ваксинираме 750 души. Така че, за четири седмици ще успеем да ваксинираме всички в списъка", прогнозира Патрик Моро, директор на пожарната служба в Отз Алп.

Смъртните случаи вследствие на коронавируса във Франция наближават 100 хиляди от началото на пандемията. От събота за четири седмици страната влиза в третата блокада, заради COVID-19.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изцяло нова и модерна библиотека отвори врати в Бургас
Изцяло нова и модерна библиотека отвори врати в Бургас
Над 1 милион допълнителни ваксини "Пфайзер" ще получи България (Обобщение)
Над 1 милион допълнителни ваксини "Пфайзер" ще получи България (Обобщение)