НОВИНИ

Изграждането на Националната детска болница започва най-рано догодина

Премиерът и двама министри посетиха терена в столичния квартал "Горна баня"

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:39, 13.01.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Изграждането на Националната детска болница ще започне най-рано догодина. Това стана ясно след като премиерът и двама министри посетиха терена в столичния квартал "Горна баня". Очаква се сградата да бъде завършена за около 2 години и половина.

За изграждането на детската болница са предвидени около 40 декара в столичния квартал "Горна Баня". Предстоят разчистване на терена, одобряване на подборен устройствен план и други административни процедури, които ще вървят по-бързо от обичайното, защото детската болница е обект от национално значение.

"Когато е национален един обект, когато е от такава огромна важно не би трябвало заданието да има ограничение в парите. Важното е да постигнем всички параметри на тази сграда. Функционални и естетически", заяви арх. Иван Шишков, служебен министър на регионалното развитие и благоустройството.

Колко ще струва детската болница ще стане ясно след като бъде изработен архитектурният проект. Той трябва да е готов до края на годината.

"Ще бъдат засегнати абсолютно всички специалности, ще се постараем да обезпечим максимално с модерна апаратура", каза Гълъб Донев, служебен министър-председател.

"Ако бъде започнато и то в началото на следващата година бъде започнато строителството на болницата, една такава болница имайте предвид, че се строи около 2 години - 2 години и половина", поясни регионалният министър арх. Иван Шишков.

Към болницата ще бъде изграден и хотел, в който ще отсядат родителите на децата, приети в лечебното заведение. Ще има хеликоптерна площадка и подземни паркинги. Към болницата ще има и център за рехабилитация.

"Това също го заслужават българските деца, тъй като в момента всички рехабилитационни центрове които съществуват, са в неподходящи помещения, сгради малки по площ", каза премиерът Гълъб Донев.

Фирмата, която получи авансово над 9 милиона за изграждане на детска болница в двора на Александровска, е възстановила почти цялата сума на здравното министерство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руската антидопингова агенция оправда Камила Валиева
Руската антидопингова агенция оправда Камила Валиева
ЕК за БНТ: Предоговаряне на Плана за възстановяване може да има само в изключителни случаи
ЕК за БНТ: Предоговаряне на Плана за възстановяване може да има само в изключителни случаи