НОВИНИ

Избран е терен за изграждане на Национална детска болница

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
10:20, 02.11.2022 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният кабинет избра терен, на който да бъде построена Националната детска болница. Той се намира в столичния квартал Горна баня. Проектът ще бъде обозначен като национален обект, за да се придвижи по-бързо документацията.

Модерна детска болница, чийто строеж би могъл да започне след няколко месеца. Това обеща днес държавата след дълга поредица от опити и грешки в последните години да осигури място за лечение на децата.

"Искаме да бъде на изключително високо ниво детската болница. Модерна европейска структура", каза Асен Меджидиев - служебен министър на здравеопазването.

"Предлагаме терен, на който ще се изгради чисто нова сграда, в нея не може да има компромис", каза Иван Шишков - служебен министър на регионалното развитие.

Снимки: БГНЕС

Теренът е 40 декара и се намира в квартал Горна баня до Ортопедичната болница. Избран е измежду четири други имота в различни части на София. Проблем е частен имот в границите му, както и няколко стари строежа

"Тези сгради ще бъдат разрушени. Това е частният имот, който трябва да бъде преместен в тази част на терена. Имотът с кривата форма е държавен, ето този триъгълният е общинският", каза Ангел Стефанов - кмет на район Овча купел.

Към детската болница ще се построи хотелски комплекс за родителите, ще има парк и рехабилитационен център. Самата болница трябва да обедини всички отделения, необходими за осигуряване на пълноценна грижа за децата. От инициативата "За истинска детска болница" засега приемат избора на терен със смесени чувства.

"Начинът, по който беше избран, след това и съобщен теренът ни остава с известна тревога. Институциите очевидно разчитат ние да им се доверим на тяхното твърдение, че това е най-добрият терен. Не бяха съобщени критериите, по които е установено, че този терен е най-добър", каза Надежда Цекулова - член на гражданска инициатива "За истинска детска болница".

Нов спор около изграждането на детската болница - частна ли да бъде или държавна?

Идеята за създаването на Национална детска болница през годините предизвика много спорове и скандали като се стигна дори до намесата на прокуратурата. Първоначално бе избран изоставен строеж в двора на Александровска болница. След протести на родители и неправителствени организации, това намерение бе изоставено. Протести на медици пък блокираха идеята за сливане на Педиатрията с болница Лозенец. Тази есен се роди идеята за частна детска болница, която отново не срещна одобрението на обществото. Дали този пореден опит ще бъде успешен, предстои да разберем.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Гешев поиска оставката на прокурора, чийто син тормози Перник
Иван Гешев поиска оставката на прокурора, чийто син тормози Перник
От ПП призоваха служебния кабинет да внесе нов бюджет за 2023 г.
От ПП призоваха служебния кабинет да внесе нов бюджет за 2023 г.