НОВИНИ

Нов спор около изграждането на детската болница - частна ли да бъде или държавна?

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:44, 18.10.2022
Чете се за: 06:50 мин.
У нас
Слушай новината

Доскоро си задавахме въпроса кога ще има национална детска болница. Днес спорът е частна или държавна да бъде тя.

Педиатри са категорични, че изграждането на частна национална детска болница ще бъде пагубно за детско здравеопазване. От Българския кардиологичен институт, част от фирмената група на инвеститора за бъдеща частна детска болница "Търговска лига", не смятат, че са конкуренция с държавата за изграждане на национална педиатрия. А здравното министерство стои твърдо зад строителството на Държавна многопрофилна болница за активно лечение на деца.

Лутане от болница в болница. И така почти всеки ден през последните 17 години. Мария е с детска церебрална парализа, епилепсия и умствено изоставане, а родителите ѝ водят непрестанна битка тя да живее.

"Знам от моя житейски опит, че има нужда от такава болница, защото ние буквално тичаме и сме разкъсани. Но болката за детето е огромна. Но това, че ти се скиташ, луташ, търсиш, изключително много натоварва", разказва Надежда Василева, майка на Мария.

Но частна или държавна да бъде тя? Педиатри и граждански организации се обявиха срещу инвестиционния проект на "Търговска лига" за частна болница. Според специалисти една частна детска болница би блокирала изграждането на държавна такава.

"Тя ще направи едно-единствено - ще дръпне част от високите специалисти и среден персонал и това ще създаде невъзможност на работещи структури да продължат работата си в полза на децата", казва проф. Иван Литвиненко, председател на Българската педиатрична асоциация.

Детското здравеопазване не е сегмент, който да се подчинява на бизнес планове, допълва Благомир Здравков, изпълнителен директор на СБАЛ по детски болести "Иван Митев".

"Самата педиатрична мрежа в цялата страна е една критична инфраструктура. Това го виждаме ежедневно, когато има отказ от прием на тежко болно дете, трансфериране на деца между структурите", коментира той.

От Българския кардиологичен институт заявиха, че в бъдещата частна болница няма да има доплащания от пациенти за дейностите, които Здравната каса плаща.

"Българската здравноосигурителна система, която е създадена и работи вече над 20 години, не прави разлика между собствеността на болниците - частни, общински и държавни. Всички се финансират от НЗОК за извършените дейности", казва проф. Тони Веков, председател на борда на директорите на БКИ, част от фирмената група на инвеститора "Търговска лига".

Здравното министерство подкрепя изграждането на модерна инфраструктура на държавна детска болница и започва разговори за ускоряване на процеса по одобрението на подходящ терен. При тях е постъпило и предложение за строеж на частното лечебно заведение.

И докато всички спорят, а в България все още няма национална педиатрия - за Мария вече е късно, след няколко месеца навършва 18 и вече няма да има нужда от детска болница. А майка ѝ има само едно желание за второто си дете, което днес е на 6 години.

На родителите им се налага да обикалят различни болнични заведения, да търсят спасение, решение, понякога и буквално спасение.

"Не искам да чакам до неговото пълнолетие. Искам до 2 - 3 години ние да имаме такава болница. Цяла България да има такава болница. Всички деца да имат такава болница", казва Надежда Василева. Звъннах на лекуващия невролог в педиатрията и ни казват ние нямаме анестезиолог, не можем да се погрижим. В частната не могат. Специалист, на който буквално дължим живота на Мария, буквално ни прие в болница в отделение за възрастни", разказва Надежда Василева.

Според лекарите частната инициатива не може да покрие изискванията, които педиатрите поставят за такава болница. В нея трябва да се съсредоточат изградени колективи и структури.

"Проблемът ни е единствено и само е, че сме разпокъсани в различни болнични звена и това налага транспортиране на деца, понякога в критично състояние и коства детски живот, което ние не искаме. Човек губи близък, но всяко дете за нас е близко", коментира проф. Иван Литвиненко.

Идеята на частната детска болница е да бъде изградена комплексно многопрофилно лечебно заведение за лечение на деца, каквото в момента липсва в София.

"Болницата е предвидена със структури от 28 специализирани отделения, включително за лечение на тежки животозастрашаващи състояния. Има 28 клиники, които освен специалности като кардиохирургия и неврохирургия, включват и онкологични и хематологични заболявания, трансплантации. Така че болницата и нейната структура е съобразена с най-новите постижения на медицинската наука в Европа и в Америка", каза Тони Веков.

Първоначално в болницата ще работят около 200 лекари, които в момента са започнали специализации в Западна Европа и Америка, така че те след 3 години да могат да имат допълнителна квалификация, обясни още Веков. Предвидено е в болницата да има 440 легла за деца плюс още толкова за придружители.

"Нямаме претенции да се конкурираме с държавата за национална болница. Националната болница това си е държавна политика, която държавата трябва да си провежда", заяви Тони Веков.

Вижте още в репортажа

Репортери: Цанка Николова, Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започват снимките на нов игрален филм на БНТ по мотиви от разказ на Хайтов
Започват снимките на нов игрален филм на БНТ по мотиви от разказ на Хайтов
Европейската комисия обсъжда съвместни покупки и ограничаване цените на газа
Европейската комисия обсъжда съвместни покупки и ограничаване цените на газа