НОВИНИ

Изкуплението „Уембли“

Уембли
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
08:13, 26.02.2023
Чете се за: 07:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Има моменти в човешкия живот, които се запечатват в съзнанието ни вовеки. А ако си публична личност и вече разполагаш с по-солидна популярност, то в кариерата ти неминуемо ще дойдат дни, за които по-късно ще пишеш в мемоарите си и ще разказваш на досадни журналисти и любопитни приятели. Но никой не ти гарантира, че тези моменти задължително ще бъдат радостни, сполучливи, весели, успешни. Човекът, който футболният свят помни само заради един мач, ще ви потвърди тази теория. Лорис Кариус.

Името му дълго време беше обект на сериозни подигравки само заради един-единствен двубой. Финалът в Шампионската лига през 2018 г. Тогава на 24 години, вратарят пази за Ливърпул срещу Реал Мадрид. Ако сте забравили резултата – 3:1 за Кралския клуб. Но вероятно не сте забравили двете ужасяващи грешки на Кариус, които на практика струваха прескъпо на мърсисайдци. Карим Бензема откри резултата, след като се възползва от нескопосан опит на стража да хвърли топката към съотборник, а по-късно Гарет Бейл му вкара гол от огромно разстояние, при което рутинно спасяване се превърна в кошмар. На всичкото отгоре третото попадение за испанците (дело отново на Бейл) беше с акробатичен и зашеметяващ ножичен удар, което допълнително превърна вечерта в Киев в катастрофа за германския вратар.

Малко хора обаче помнят, че в онази вечер Кариус трябваше в дълъг период от срещата да играе със сътресение след една безкрайно неспортсменска проява на Серхио Рамос, който връхлетя и грубиянски удари с лакът стража. В онези времена системата за видеоарбитраж вече съществуваше, но не се вихреше с познатата от днес честота и смелост, та така и никой не забеляза какво направи испанският централен бранител. Но всички видяха какво се случи по-късно. И се смяха. Кариус стана синоним на посмешище. В социалните мрежи и до ден днешен лесно могат да бъдат открити колажи, осмиващи прословутите две грешки. Бреме, с което Лорис явно не успя да се справи.

В последвалата предсезонна подготовка той тотално беше загубил увереността си, допускаше лековати грешки (и голове съответно) и тази сплав от несполуки предопредели съдбата му на „Анфийлд“. Кариус отиде под наем в Бешикташ, където също не блестеше особено. И кариерата му някак плавно изчезна от полезрението на феновете.

Кой всъщност е Лорис Кариус обаче. Когато е в тийнеджърска възраст той е забелязан от Манчестър Сити. Когато е на 22 години, вече има зад гърба си 91 срещи в Бундеслигата с повече от прилични показатели. Дори в ранен етап от тази шантава кариера е сочен за евентуален наследник на легендарния Мануел Нойер на вратата на националния отбор на Германия. Дързък и досетлив извън наказателното поле, играещ понякога и като либеро (напълно в тон с набралия слава термин sweeper-keeper), разполагащ с отлични рефлекси, силен във въздух. Все качества, с които младият Кариус можеше да се похвали. Този Кариус обаче вече отдавна е забравен. Защото се помнят двете грешки срещу Реал Мадрид в Киев в последния му мач за английски отбор до момента.

В осем сезона от 2013/2014 до 2020/2021 Лорис може да се похвали с повече от прилични показатели и чисто от статистическа гледна точка – процентите на спасени удари само веднъж за тези осем кампании не надвишаваше 72%, като по този компонент той дори беше трети измежду всички вратари във Висшата лига през 2017/2018. По ирония на съдбата – същата тази кампания, завършила с финала в Шампионската лига.

Заради някаква напълно сюрреалистична прищявка на същата тази съдба Лорис Кариус ще изиграе по всяка вероятност първия си мач за английски отбор след „онази“ вечер в украинската столица. За Нюкасъл. В може би най-важния мач за „свраките“ през 21 век. Титулярният вратар на отбора от североизточна Англия Ник Поуп си изкара странен червен картон преди седмица срещу Ливърпул, а резервният вариант – Мартин Дубравка няма право да играе във финала за Купата на Лигата срещу Манчестър Юнайтед на „Уембли“, защото по-рано в същия турнир пази за „червените дяволи“, когато беше на тяхно разположение. И мениджърът на Нюкасъл Еди Хау трябва да разчита на третия страж... Лорис Кариус, за когото вероятно повечето хора изобщо не знаят, че понастоящем играе в Нюкасъл.

Трудно е да се повярва, но германецът ще дебютира за „свраките“ на Уембли във финал срещу Манчестър Юнайтед. В мач, в който вероятно ще трябва да отразява удари от далечно разстояние на Бруно Фернандеш и Маркъс Рашфорд. В мач, в който навярно камерите ще го следят в първите минути, а феновете ще дюдюкат и подмятат дежурните реплики по негов адрес. И понеже споменахме статистиката – в подобни финали дузпите никога не са изключени. Те дори са метод, който нерядко е решавал победителя. Та Лорис Кариус е спасил 16.7% от наказателните удари, които се изпълняват срещу него. Средният процент при вратарите е около 11%. Неговият колега Давид де Хеа е отразил 8.1%. Просто цифри. Или?

„Уембли“ може да е окончателната последна спирка в кариерата на Кариус сред големите риби. Но може и да е неговото изкупление, моментът за което се чака вече пет години.

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На Сирни Заговезни искаме прошка от най-близките
На Сирни Заговезни искаме прошка от най-близките
Зеленски настоя за наказателни мерки срещу руската ядрена индустрия
Зеленски настоя за наказателни мерки срещу руската ядрена индустрия