НОВИНИ

Изкуство по време на война: Млади украинци рисуват витражи в Харков

Бруно Бекман
от Бруно Бекман
17:05, 14.11.2022
Чете се за: 03:35 мин.
Европа
Слушай новината

Изкуство по време на война - това е и темата на репортажа, който направи специално за БНТ белгийският журналист Бруно Бекман. От началото на конфликта той предава за нашата телевизия.

В Харков днес е тихо. Макар и сраженията отдавна да са се пренесли на изток, за мнозина да излезеш на улицата със същото спокойствие, с което и преди войната, не е така лесно.

На един от популярните булеварди млада жена с часове рисува витражи. Тази сграда преди е била пълна с магазини. Сега е изоставена.

Виктория Калашник - художничка, която е част от т.нар. "културен десант". Млади украинци, които са си поставили за цел да върнат поне малка част от предишния блясък на градовете, освободени от окупация.

"Бяхме в Балаклея, Изюм, Купянск. Такива места. Сега вече сме в Харков, където сме се разпределили в различни части от града. Аз рисувам тук, други са в парка, където изграждат лабиринт. Наричаме това, което правим "Стени на културата". Това е проект, който ни дава надежда. Надежда, че всичко което е разрушено сега ще бъде възстановено. Че никой и нищо не е забравен. Че ние всички се обединяваме, ние сме заедно и всеки прави всичко, което може да прави на своето място", каза Виктория Калашник.

Виктория разказва, че идеята за витражите се появява след като с приятелите ѝ виждат колко много прозорци са разрушени от войната.

"Много прозорци пострадаха, има и много заковани с шперплат. И си казахме - трябва да има прозорци, трябва да има красиви витражи. Според нас на пръв поглед те напомнят на икони, но имат и друг - скрит смисъл. Например тази е посветена на доброволци, които се събират на групи в освободените от окупация градове. Тези хора се опитват да помогнат с каквото могат в места, на които дори няма ток. На свещи правят фурни, в които пекат хляб и го раздават на хората. Имаме и друг витраж, посветен на въоръжените сили на Украйна. Тези смели момчета и мъже, които с месеци се борят за страната ни. Просто в даден момент всеки от нас изпитва потребност да помогне в тази битка - независимо дали сме на фронта или не", каза Виктория.

Тя и останалите от "Културния десант" споделят, че най-големият им стимул, е блясъкът в очите на хората, когато минат покрай разкрасените от тях пространства. Знаят, че не всичко в страната може лесно да стане толкова красиво, колкото е било преди войната, но вярват в силата на зрънцето надежда, което посяват. Витраж по витраж и усмивка по усмивка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откараха по спешност в болница служителя на "Гранична полиция", задържан с подкуп
Откараха по спешност в болница служителя на "Гранична полиция", задържан с подкуп
Рекорден прогрес за Глушкова в световната ранглиста, Томова запази позицията си
Рекорден прогрес за Глушкова в световната ранглиста, Томова запази позицията си