НОВИНИ

От нашите пратеници в Истанбул: Издирват човек, представял се за брачен партньор на атентаторката

Айше Сали
от Айше Сали
16:50, 14.11.2022 (обновена)
Чете се за: 05:15 мин.
По света

По последна информация, цитирана от турската обществена телевизия ТРТ, за атентата в Истанбул към момента са задържани 48 души, като операцията по издирването им е продължила близо 10 часа. Прегледани са около 1200 камери, за да бъдат открити. Открит е и таксиметровият шофьор, в чиято кола се е качила атентаторката, и той вече е задържан.

Има задържан за експлозията в Истанбул

В местните медии се появи и информация, че се издирва човек, който се представял за брачен партньор на извършителката на атентата. Те са пресекли заедно границата преди 4 месеца, като съпрузи са работили в текстилна фабрика.

Задържаха жената, заложила бомбата в центъра на Истанбул, Турция обвинява ПКК

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу съобщи, че първоначалната идея била атентаторката да избяга в Гърция, след което там да бъде ликвидирана. Версията, че кюрдите стоят зад кървавото нападение тепърва ще се установява от разследващите. Задържаната жена е направила самопризнания. Тя е сред специалните сътрудници на ПКК. Според експерти по сигурността, почеркът на атентата не е много присъщ на ПКК.

ПКК отхвърли обвиненията, че стои зад атентата в Истанбул

Заради нападението в Истанбул полицейското присъствие е засилено абсолютно навсякъде. В 22.00 часа местно време ще затворят бул. "Истиклял". Полицията е съобщила на служителите в заведенията по булеварда да приемат поръчки до 21.30 часа.

В Истанбул погребаха жертвите на вчерашния атентат, всички те са членове на три семейства. Жители на града и чуждестранни туристи почетоха паметта им с червени карамфили на мястото на взрива на оживената главна търговска улица на метри от площад Таксим.

"Бях в такси с моя приятелка, която е оттук. Шофьорът увеличи радиото и тя ми обясни, че нещо се е случило в центъра, но не знаехме какво. Тя започна да получава съобщения от познати, които я питаха дали е добре. После затвориха улиците, таксито трябваше да обърне, имаше само полицейски коли", разказва Пол, турист от Нова Зеландия.

Няма данни за пострадали българи.

"Към момента със сигурност мога да кажа, че няма пострадали български граждани, както според информацията от турските власти, потвърдено е и от заместник валията, така и на дежурните телефони на генералното консулство. Мерките за сигурност винаги са на едно добро ниво, но съм убеден, че след този терористичен акт, те ще бъдат допълнително завишени", заяви Васил Вълчев, генерален консул на България в Истанбул.

Турската полиция разпространи видео от ареста на заподозряната извършителка на нападението. Вътрешният министър Сюлейман Сойлу съобщи, че нареждане за атаката е било издадено от Кобане - сирийски град с кюрдско население недалеч от турската граница. Сойлу, че посочи кюрдите от ПКК за отговорни за нападението.

"В рамките на данните, които събрахме, отговорна е терористичната организация ПКК", коментира министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу.

Снимка: БГНЕС

Името на задържаната е Ахлам Албашир. Тя е със сирийско гражданство. По време на разпита е признала, че е била обучавана от кюрдски бойци и е влязла в Турция през друг сирийски град Африн. След атентата е трябвало да бъде убита, разкри полицията.

ПКК и подкрепяните от Вашингтон сирийски кюрди отрекоха да имат нещо общо с атентата. Турският вътрешен министър обаче заяви, че отношенията на страната му със Съединените щати са в "противоречива ситуация".

"Още веднъж искам да подчертая - ние не приемаме съболезнованията на американското посолство, отхвърляме ги", заяви министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу.

Турция обвинява Съединените щати за подкрепата им за Силите за защита на народа, кюрдска организация в Сирия, която според Анкара е сирийското разклонение на обявената за терористична Кюрдска работническа партия.

Нападението в Истанбул подхрани опасенията, че е възможно подобни трагедии да се повторят преди насрочените за юни догодина президентски избори в Турция.

Вижте повече в прякото включване на Айше Сали

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорден прогрес за Глушкова в световната ранглиста, Томова запази позицията си
Рекорден прогрес за Глушкова в световната ранглиста, Томова запази позицията си
Ла‘ееб и Ал Рихла – талисманът и топката на Мондиал 2022
Ла‘ееб и Ал Рихла – талисманът и топката на Мондиал 2022