НОВИНИ

Изложба разказва за отношенията между България и Япония

bnt avatar logo
от БНТ
13:24, 19.09.2020
Чете се за: 01:07 мин.
По света

Фотоизложба за тройния българо-японски дипломатически юбилей беше открита в Културния институт на Външното ни министерство - 110 години официални контакти, 80 години от установяването на дипломатически отношения и 60 години от възстановяването им след Втората световна война. Така започнаха традиционните вече у нас Дни на японската култура.

Тази визуална българо-японска сага ни връща още в края на XIX век с фотосите на един японски офицер от самурайски произход Сейго Ямадзава, наблюдател в Генералния щаб на руските войски, който участва в битката при Плевен за Освобождението на България и принц Куни но Мия, прадядо на днешния японски император, който е бил у нас през 1909 г., бил е приет с почести от Цар Фердинанд. Веднага след това Япония признава независимостта ни.

4 епохи на 4-ма японски императори, 4 системи на власт на българска земя. Изложбата е изградена върху появилата се м.г. книга за тройния дипломатически юбилей на Вера Стефанова - японист от световна класа и доц. Евгений Кандиларов от СУ.

Вера Вутова-Стефанова, японист - дипломат: Именно чрез този богат снимков материал. Зрителите ще успеят да почувстват атмосферата, в която българи и японци са се опознавали, да усетят и атмосферата на приятелството и партньорството между нашите две страни.

Цялото интервю с Вера Вутова-Стефанова и Евгений Кандиларов вижте тук:

Доц. д-р Евгений Кандиларов, историк - японист: Най-важното нещо, което показва изложбата, според мен е традиция и приемственост.

Дали не можем да очакваме от тях онлайн версия, побрала целия този огромен изследователски труд.

Н. Пр. Нарахира Хироши - посланик на Япония: Въпреки че географски сме далеч, в някои отношения сме много близки - в чувствата си, имаме 4 сезона, България и Япония много години имат приятелски отношения и за нас е голяма чест да ги покажем в тази изложба.

Остава трудно обяснима тази близост между българи и японци във времето - в хармония и диалог, дори когато сме били от двете страни на бариерата.

Автор: Даниела Кънева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители организираха благотворителен пазар в Южния парк
Родители организираха благотворителен пазар в Южния парк
Затварят училища в Румъния заради COVID-19
Затварят училища в Румъния заради COVID-19