НОВИНИ

Изложба в Пловдив по повод 90-годишнината от рождението на големия художник Йоан Левиев

Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Владислав Севов
21:53, 08.10.2024
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Изложба на Йоан Левиев в Пловдив припомня някои от от най-ярките образи и теми в живописното творчество на художника. По повод 90-годишнината от рождението на автора Градската галерия в родния му град изпълни най-голямото си изложбено пространство с негови картини. Изложбата може да бъде разгледана до 3 ноември.

В изложбена зала "2019" могат да се видят прочутите цикли на Йоан Левиев като "Царски времена" и "Парадът на Ахилесовците". Важен жанр за автора са и портретите - рисувал е с почит своите родители, както и известни български и световни творци.

Красимир Линков, директор на Градска художествена галерия - Пловдив: "Исках наистина да покажа най-значимото, най-представителното от творчеството, това, което виждаме, че е актуално и в наше време. Йоан Левиев беше един от малкото социално ангажирани художници и това проличава и в тази изложба."

Някои от образите присъстваха по особен начин на откриването на изложбата. Звучеше и гласът на Йоан Левиев.

Йоан Левиев, художник (архив): "Славата най-напред е преходна. И ако човек заложи само на нея, а не на удоволствието от това да създава картини и да работи това, за което е призван, според мен той се самоизлъгва много лошо."

Предстои основаване на постоянна експозиция на художника.

Йоана Левиева-Сойър, дъщеря на Йоан Левиев: "Тези къщи музеи в Стария град всъщност са културни средища, в които се случват други събития и в тях влизат постоянно хора. И би било прекрасно, ако има такава къща, в която да се среща повече публиката с моя баща."

снимки: БТА

Голямата част от творбите в изложбата са от фонда на Пловдивската градска галерия, но за пълноценното представяне на поредиците са включени още 17 институции, частни колекции и семейството на автора.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фен вбеси Григор Димитров в Шанхай (ВИДЕО)
Фен вбеси Григор Димитров в Шанхай (ВИДЕО)
Доминик Собослай: Искам да спечеля титлата във Висшата лига и Шампионската лига
Доминик Собослай: Искам да спечеля титлата във Висшата лига и Шампионската лига