НОВИНИ

Неяснота около смъртта на наследника на Хасан Насрала

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:22, 08.10.2024
Чете се за: 04:37 мин.
Близък изток
Снимка: БТА
Слушай новината

Бенямин Нетаняху обяви, че израелските сили са ликвидирали двама приемници на убития лидер на Хизбула - Хасан Насрала.По-късно говорител на израелската армия съобщи, че информацията се проверява след удар по централата на разузнаването на Хизбула. С Хашем Сафиедин, потенциален заместник на Насрала, няма контакт от петък, съобщи ливански източник. В същото време, сирийските власти съобщи за 7 жертви при израелска атака срещу жилищна сграда в Дамаск, недалеч от иранското посолство.

Днес Хизбула е много по-слаба в сравнение с години назад, каза във вечерно обръщение израелският премиер. Той потвърди смъртта на Хашем Сафиедин, който се очакваше да застане начело на групировката след смъртта на шейх Насрала.Сафиедин ръководеше полтическите дела на Хизбула и беше братовчед на Насрала.

„ Израел има правото да се защитава. Има правато и да побеждава и ще победи. Ние разрушихме способностите на Хизбула, ликвидирахме хиляди терористи, включително Хасан Насрала и неговия приемник както и наследника на неговия приемник“, каза премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

Един от командващите щаба на Хизбула е бил ликвидиран при израелски удар срещу Бейрут. Убитият Сухаил Хусейни е отговарял за логистиката и доставките на оръжие от Иран, както и за тяхното разпределение.



Израелските сили са установили и контрол над военен комплекс на Хизбула в Марун ер Рас в южен Ливан. Според Тел Авив, завладеният военен обект е представлавал пряка заплаха за жителите на северен Израел. В комплекса са открити жилищни площи, плацдарм и различни видове оръжия.

От ръководството на шиитското движение съобщиха, че бойните способности на групировката не са нарушени че подкрепят усилията за постигане на примирие.

„Ние подкрепяме политическите усилия, които председателят на ливанския парламент предприема за прекратяване на огъня. След като прекратяването на огъня бъде установено и дипломацията успее да го постигне, всички други подробности ще бъдат обсъдени и решенията ще бъдат взети съвместно", каза заместник-ръководителят на "Хизбула" Наим Касем.

На израелските удари Хизбула отговори с обстрел на северното пристанище Хайфа. Движението атакува със 105 ракети районите на Хайфа и Галилеля за един час, съобщиха израелските военни. Хайфа е третият по големина град в еврейската държава и ударите на Хизбула са най-масираната атака по района от началото на кнофликта. Според Тел Авив обаче противникът е загубил бойната си мощ.

Съюзникът на Хизбула Техеран отправи предупреждение на фона на очакван израелски отговор на иранската атака от миналата седмица.

„Всяка атака срещу инфраструктура в Иран ще провокира още по-силен отговор и нашите врагове знаят какви цели следим на територията на ционисткия режим“, заяви външният министър на Иран Абас Арагчи.

96 болници и пунктове за първа медицинска помощ в Ливан са принудени да прекратят работа заради бойните действия. Убити са 65 медицински работници, съобщи Световната здравна организация, според която рискът от разпрастранение на болести като остра диария и хепатит А се е увеличил драматично. Пак по данни на организацията вътрешно разселените ливанци са близо 165 000 души. Много такива ливански семейства, бягащи от израелските бомбардировки, намират убежище в свещения шиитски град в Ирак Кербала, където властите и благотворителни ислямски организации отварят хотелски комплекси, за да ги настанят.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неправителствени организации изразиха съмнения, че страната ни укрива данни за качеството на въздуха
Неправителствени организации изразиха съмнения, че страната ни укрива данни за качеството на въздуха
Повериха два мача за Купата на България на жени
Повериха два мача за Купата на България на жени