НОВИНИ

Сблъсъци и протести в Тирана

Искане за служебно правителство седмица преди преговорите за еврочленство

Ния Прелджич
от Ния Прелджич
18:09, 08.10.2024
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Масови протести избухнаха за втори път в рамките на седмица в албанската столица. Демонстрантите искат незабавната оставка на дългогодишния ляв премиер Еди Рама и служебно правителство само седмица преди Тирана да започне преговори за членство в Европейския съюз.

Оставка на Еди Рама - не стихват протестите в Албания

Коктейли "Молотов" полетяха срещу правителствени сгради в Тирана през изминалата нощ.

Над хиляда полицаи разпръскваха демонстранти със сълзотворен газ. Десет служители на реда бяха ранени. Привърженици на Демократическата партия се събраха пред сградата на парламента с искане на незабавна оставка на премиера Еди Рама и съставянето на служебно правителство преди парламентарните избори догодина. Опозицията от години обвинява социалистите на Еди Рама в корупция и манипулиране на предишни избори.

„Този ​​престъпник и този предател трябва да си отиде, затова сме тук днес. Тук сме и заради бедността, която той донесе в Албания. Всичките ни деца са извън страната. Ние сме само двама старци у дома", разказа протестиращия Аскери Калшай.

Миналата седмица бившият албански президент от Демократическата партия Сали Бериша организира протести в парламента, след като един от опозиционните депутати беше осъден за клевета. Още тогава опозицията призова за протести тази седмица, които станаха факт. Демократите също така настояват и за освобождаването на Бериша от домашен арест, след като той беше обвинен в корупция по време на премиерския си мандат.

снимки: БТА

Сблъсъците в Албания се случват едва седмица преди започването на преговорите за присъединяването на Албания към ЕС. На 15 октомври в Люксембург ще се състои втората междуправителствена конференция. Очаква се тогава Тирана да започне преговори за членство в общността.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо младите хора масово трупат дългове?
Защо младите хора масово трупат дългове?
Над 350 гимнастички ще участват в първото издание на турнира "Големият приз"
Над 350 гимнастички ще участват в първото издание на турнира "Големият приз"