НОВИНИ

"Театралната афера": С какви мотиви съдът пусна под гаранция двамата уличени в схемата?

Снимка: илюстративна
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Галена Паскова
18:00, 08.10.2024
Чете се за: 05:37 мин.
У нас
Слушай новината

IT специалистът Петко Писков, обвинен в помагачество при източването на държавни средства в особено големи размери от театрите в Смолян и Разград, беше освободен с парична гаранция от 15 хиляди лева. Срещу гаранция от 10 000 лева беше пуснат и другият уличен за участие в схемата Атанас Георгиев. На този етап диригентът и директор на театъра в Разград Левон Манукян не е платил определената му от прокуратурата парична гаранция от 50 хиляди лева. Срокът за внасяне на сумата е до 10 октомври.

Обвиняемите Петко Писков и Атанас Георгиев бяха единствените задържани в ареста по така наречената "театрална афера", която започна да се разплита миналата седмица, когато бяха задържани диригентът Левон Манукян, директор на Музикално-филхармоничния театър в Разград, както и Румен Бечев – директор на културната институция в Смолян.

В съдебната зала днес стана ясно, че обвинението срещу Писков е променено. Той вече е обвинен като помагач в условията на продължаващо престъпление за присвояване на средства от бюджета в особено големи размери. Апелативните съдии обаче не намериха достатъчно доказателства, които да подкрепят тази теза на държавното обвинение, за да го оставят в ареста. По отношение на другия задържан Атанас Георгиев, обвинен в пране на пари, магистратите сметнаха, че той по-скоро е подпомагал извършването на деянието. Това беше и мотивът да бъде постановена парична гаранция.

Първи в залата влезе софтуерният специалист Петко Писков. Пред съдебния състав той обясни, че разработения от него софтуер е в облачното пространство и всеки, на когото е даден достъп, може да въвежда данни и да генерира документи,които са подписвани през тройно удостоверяване от директорите на театрите. Късно снощи като свидетел е бил разпитан продуцентът Кирил Кирилов. Той разказал, че познава Писков и го представил на директора на Смолянския театър Румен Бечев,който търсел експерт, за да оправи лошите финансови резултати на институцията.

Виктор Янков – прокурор, Апелативна прокуратура: "Бил както той се изразил на минус с държавния бюджет и му трябва добър счетоводител, който да го изведе от това положение."

Свързахме се с Кирилов, който обаче отказа коментар. Че има източване на средства от държавния бюджет е сигурен и адвокатът на Писков – Славейко Серафимов, но не и с участието на неговия подзащитен:

"Аз с наказателно право се занимавам от 20 години и съм категоричен, че има такива отклонения, но към този момент няма годни доказателства, които да кажат, че ги е източил с негова помощ. С изключение, че някой е ползвал неговия софтуерен продукт."

Това се доказвало и от другите проверки на местата, където същият софтуер се прилага, сред тях и Министерството на околната среда и водите, както и в училища то страната.

Славейко Серафимов – адвокат на Петко Писков: "В момента ги проверяват и понеже няма открити дори малки нарушение, това не е приобщено към делото, ако имаше такива открития, контролните органи, които са натоварени с тази функция да търсят пробив да източва пари, щяха да го предоставят."

В късния следобед Петко Писков плати постановената от съда гаранция. Това трябва да направи и другият задържан Атанас Георгиев, който разказа пред съда, че е започнал работа към театъра в Разград, след като кандидатствал за обявена позиция онлайн. Няколко дни по-късно му се обадили и уговорили среща на бензиностанция край Пловдив, за да получи определена сума пари.

Станимир Вълчев – адвокат на Атанас Георгиев: "Няма основание да бъде задържан под стража – това е изключително тежа мярка. 0.11 и в закона и в Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи е казано, че мярка за неотклонение "задържане под стража" се взема в изключително тежки случаи – тя сама по себе си не е самоцел."

Според обвинението на прокуратурата, Георгиев е набирал лицата, които са назначавани на работа в театрите в Разград и Смолян и по които през септември са изплатени десетки хиляди левове като заплати и допълнителни плащания.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 350 гимнастички ще участват в първото издание на турнира "Големият приз"
Над 350 гимнастички ще участват в първото издание на турнира "Големият приз"
Серхио Агуеро е завел дело срещу Барселона
Серхио Агуеро е завел дело срещу Барселона