НОВИНИ

Условна присъда за майката на Адриан от Пловдив, който беше жестоко обезобразен при домашно насилие

Пастрокът призна част от обвиненията

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Нели Ангелова
17:52, 08.10.2024
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Условна присъда ще получи майката на 5-годишния Адриан от Пловдив, който беше жестоко обезобразен при домашно насилие. С шест обвинения е пастрокът на момченцето Петър Чернев. Той призна вина по част от обвиненията и присъдата му ще бъде намалена с една трета.

Пастрокът, малтретирал дете в Пловдив, призна част от обвиненията

Петър Чернев е обвинен за причиняване на средна и лека телесна повреда на момченцето. Също така закана, принуда и изтезание. А майката отговаря за съучастие.

"От всичките шест обвинения, максималното по Закона е от 3 до 10 години за подсъдимия вече Чернев, а за средната телесна повреда е от 2 до 10 години", обясни прокурорът Димитър Костов.

Въпреки че призна вина и делото ще продължи по съкратената процедура, Чернев не е съгласен с всички обвинения.

"Той не е причинил средната телесна повреда според двете експертизи... Той признава, че е причинил лека телесна повреда...", обясни адвокатът на Чернев Йордан Давчев.

Днес заседанието беше закрито за медии. Стана ясно, че майката се е споразумяла за три години условно с пет години изпитателен срок. До седмица друг съдебен състав трябва да се произнесе окончателно.

"Според обвинителния акт на някои от сцените е присъствала, но според мен няма такива доказателства тя да е присъствала лично физически на такива сцени", обясни адвокатът на майката Росица Драгинова.

"БНТ: Има ли безспорни доказателства, че майката е била свидетел на насилието?

"Не мога да коментирам действията по разследването", отговори прокурорът.

За ужасяващия случай на жестокост се разбра през януари след като роднина на момченцето подава сигнал за голяма рана на главата му. След намеса на полицията то беше настанено в защитено жилище. След това грижите за него бяха поети от биологичния му баща, с когото живеят в Германия. Детето все още се възстановява от травмите. Вече е установено, че не страда от аутизъм, а тези прояви са били резултат от преживяното насилие.

"Пет часа ходи на детска градина, защото емоционално се натоварва, емоционалните последици са сериозни.... Аутизмът е изключен, говорим изцяло за травматични последици от увреждането, които се отразяват в поведението му", обясни адвокатът на детето Васил Попов.

Предстои му още една операция на главата, където все още липсва част от косата му.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Серхио Агуеро е завел дело срещу Барселона
Серхио Агуеро е завел дело срещу Барселона
Израелската офанзива в Ливан: Тел Авив разширява сухопътната операция
Израелската офанзива в Ливан: Тел Авив разширява сухопътната операция