НОВИНИ

Сенчестата война на Кремъл срещу Запада: 1/3 от бюджета на Русия е засекретен

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:24, 08.10.2024
Чете се за: 04:32 мин.
По света
Снимка: илюстративна
Слушай новината

Русия води психологическа война за умовете и сърцата на европейците. Това стана ясно от разкрития на ФБР в началото на септември, заради които бяха задържани двама руснаци и бяха блокирани десетки домейни в САЩ.
Косьо: Тогава беше осветена схема, с която Москва се опитва да манипулира политици, бизнесмени, журналисти от Франция, Италия, Германия. За Михаил Касянов - премиер на Русия по време на първия президентски мандат на Владимир Путин, информацията не е изненадваща.

277 страници - толкова е дълъг докладът на ФБР, посветен на плановете на Русия да повлияе на ситуацията в САЩ и Европа. Целта на Кремъл - да сее разделение, да дискредитира САЩ, да подкопава подкрепата за Украйна. За координирането на тази операция отговаря Сергей Кириенко - първи заместник на администрацията на президента Путин. Според Михаил Касянов, поредното доказателство за дългата ръка на Кремъл е възходът на крайнодясното в Европа.

Михаил Касянов, министър-председател на Русия (2000-2004 г.): "Путинска Русия харчи големи пари - знаете, че една трета - 33% от руския бюджет са секретни пера. И аз съм убеден, че в част от тези секретни елементи, са предвидени средства за поддържането на подобни организации в Европа. За да разделя, отдалечава, за да сее раздори вътре в Европейския съюз. Решенията в Евросъюза се вземат с консенсус. И Путин иска и прави всичко възможно, за да подкрепя и крайнодесните, и крайнолевите - все му е едно какви са. Важното за него е да няма единство в Европейския съюз, да няма единна външна политика, единна политика за сигурността на обединението. Путин иска да разделя. И да си решава проблемите поотделно с всяка европейска държава."

Михаил Касянов ръководи руското правителство от 2000 до 2004 година. По време на мандата си се е ползвал с подкрепата на Путин, но след това възгледите им се разделят. От март 2022 година живее в Рига - от съображения за сигурност. Миналата година беше обявен за чуждестранен агент. В руската Дума вече обсъждат проектобюджет на страната за периода 2025-2027 година. Според заложеното в него, догодина разходите на страната ще бъдат 39,4 трилиона рубли. От тях 40 процента ще отидат за отбрана. А както стана ясно, част от секретните пера отиват за кибератаки, дезинформация, саботажи, въздействие на рационално и емоционално ниво в социалните мрежи. Според руснаците, цитирани в доклада на ФБР, германците са особено лесна мишена за Путин и компания. Вероятната причина за това е предишната им зависимост от руския газ.

Михаил Касянов, министър-председател на Русия (2000-2004 г.): "Путин отдавна има връзки с германската промишленост, с бизнес средите. Той по всевъзможни начини подпомагаше участието им в търгове и предлагаше изгодни участия в сделки, за да "опитоми" германския бизнес и да го убеди да влияе върху германската политика - за да може тя да бъде проруска, или в краен случай, да не е антируска. Ето защо съм убеден, че предстоящите избори в Германия, които са изключително важни за цялата ситуация в Европа, та в тези избори Путин ще се меси. И както вече споменах, в секретните разходи в бюджета за 25та година, който вече е представен за обсъждане в Думата, са заложени пари и за такива некрасиви, неправилни и неприемливи операции."

Михаил Касянов прогнозира, че е възможно парламентарните избори в Германия да станат предсрочни. Според него, въпросът за оцеляването на Украйна е пряко свързан с този вот и с президентските избори в САЩ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Найден Тодоров за аферата в театрите: Нека има външна проверка
Найден Тодоров за аферата в театрите: Нека има външна проверка
Част от националите изразиха подкрепата си към Илия Груев (ВИДЕО)
Част от националите изразиха подкрепата си към Илия Груев (ВИДЕО)