НОВИНИ

Неправителствени организации изразиха съмнения, че страната ни укрива данни за качеството на въздуха

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
20:34, 08.10.2024
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Съмнения, че страната ни укрива данни за качеството на въздуха, за да не плаща по наказателните процедури - изразиха неправителствени организации. Според твърдението, станциите са нарочно местени в зони, където замърсяването е по-малко. От Министерството на околната среда и водите отговориха, че изнесеното категорично не отговаря на истината.

Според сдружение "За Земята" данните от измервателните станции за качеството на въздуха са некоректни.

Ивайло Попов, сдружение "За Земята": "Проблемът идва оттам, че станциите не са достатъчно добре разположени до пътното платно, както би трябвало да бъде спрямо нашата наредба и европейската директива."

След съдебна сага, от сдружението са получили справка на самото екоминистерство, според която двете станции в София, които трябва да мерят замърсяването от транспорта не отговарят на изискванията за отстояние от бордюра.

Ивайло Попов, сдружение "За Земята": "Това допуснато отклонение води до това, че в София нямаме официално признат проблем с азотния диоксид. Азотният диоксид е основен замърсител, който идва от транспорта, съответно Столичната община няма задължението да предприема мерки, които да доведат до намаляването на замърсяването от транспорта."

Станцията в Пловдив също е преместена, в парково пространство и е обвита от растителност. Именно това е и една от причините адвокат Площаков да започне да иска по Закона за достъп до информацията - протоколите за това, как ресорните институции са определили къде да бъдат поставени станциите.

Димитър Площаков, адвокат: "Успях да наредя един пъзел, който до момента може би никой не е нареждал просто не е имал случай да разполага с пълния обем информация. Оказа се, че тези станции са разместени заради водените наказателни процедури."

снимки: БГНЕС/Архив

В позиция до медиите От Министерството на околната среда и водите посочват, че не укриват данни за чистотата на въздуха в градовете, а докладваната информация на ЕК е коректна. Допълват, че изнесените данни от екоактивисти са неверни и некоректни. И още данните от станциите, включително тези, които не са местени, показвали спад на замърсяването на въздуха за последните 13 години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Невидимият „лидер“ във Формула 1
Невидимият „лидер“ във Формула 1
Неяснота около смъртта на наследника на Хасан Насрала
Неяснота около смъртта на наследника на Хасан Насрала