НОВИНИ

Измерват дистанционно вредните емисии, които отделят колите в София

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:20, 06.10.2020
Чете се за: 00:59 мин.
У нас
измерват дистанционно вредните емисии отделят колите софия

Столичната община започна дистанционно измерване на емисиите, които отделят автомобилите. То се осъществява в реално време и не е необходимо автомобилите бъдат спирани. При благоприятни метеорологични условия проверките ще продължат още 10 дни.

Проверката на автомобилите в София отнема само няколко секунди. При нея обаче не се измерва общото ниво на замърсяване на въздуха, а емисиите, които отделя всяко конкретно превозно средство.

Пламен Виденов, Столичен инспекторат: Системата, тази която виждате, изпраща лъч отсреща, което от система огледала се връща и обработва въздухът, който е останал зад автомобила. Там се отчитат въглеродния двуокис, въглеводороди, азотни окиси, дим и други прахови частици.

Мястото на днешната проверка не е избрано случайно. По думите на проверяващите тази точка в столицата е като златна мина, където минават около 5 000 автомобила дневно. За нарушителите глоби няма да има, а собствениците на автомобилите, които замърсяват, ще получават предупреждение да се погрижат за превозното средство.

Елица Панайотова, координатор на проект "Зелена София": В този конус има разположена камера, която снима номера на автомобила, след което, когато автомобилът мине през линията на тези две устройства, всъщност се извършва спектрален анализ с инфрачервени ултравиолетови лъчи на емисиите, които излизат от ауспуха на всеки един автомобил.

И днешните проверки показаха, че старите и неподдържани автомобили замърсяват повече.

Елица Панайотова, координатор на проект "Зелена София": Това са бази данни, които са много важни да видим кои автомобили към кой тип замърсяване допринасят, след което вече може да се мисли за конкретни мерки.

Подобно измерване имаше и през 2017 г., а данните от него показаха, че 6% от автомобилите допринасят за над 20% от замърсяването на въздуха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
90-а вечер на протест срещу правителството в София
90-а вечер на протест срещу правителството в София
Тръмп към американците: Не се страхувайте от коронавируса. Завръщаме се
Тръмп към американците: Не се страхувайте от коронавируса. Завръщаме се