НОВИНИ

Изненадващо НС изслуша министъра на околната среда и водите

Николай Минков
от Николай Минков
12:24, 25.08.2021
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Изненадващо Народното събрание реши днес да не гледа актуализацията на държавния бюджет. Вместо това депутатите взеха решение да изслушат служебния министър на околната среда и водите Асен Личев във връзка с вноса и управлението на отпадъци.

Авторство на промените в Закона за управление на отпадъците провокира скандал между БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме!".

В актуализацията на финансовата макрорамка са предвидени допълнителни 2 милиарда лева приходи и допълнителни разходи от 1 800 000 00 лв., както и повишаване на всички пенсии средно с 12,5% и допълнителни разходи по бюджета на здравната каса от 134 млн. лв.

Вместо бюджетите в пленарната зала бе изслушван служебният министър на околната среда и водите Асен Личев.

Той обясни пред депутатите, че 43 общински сметища, неотговарящи на европейските изисквания все още не са закрити, въпреки изтичането на всички срокове, поради което държавата подлежи на наказателна процедура от Брюксел.

По време на изслушването стана ясно, че в страната има около 1600 незаконни сметища. В тази връзка Министерството на околната среда и водите е извършило 113 проверки. Съставени са 17 акта и са глобени 7 кмета с 5000 лв.

Според Личев големият проблем е липсата на законова основа, забраняваща вноса на отпадъци от трети страни, както и по-сериозни санкции при злоупотребата с тях.

Стана ясно още, че т. нар. "италиански" боклук все още се намира на територията на страната. Правят се постъпки от министъра да се промени законовата уредба.

"Представете си здравомислието и грижата за околната среда каква е ние да чистим други държави, за да депонираме примерно у нас нови отпадъци. Може би следващата седмица Министерският съвет да приеме решение, с което се забранява вносът на този вид отпадъци, но парадоксално е, уважаеми дами и господа, че веднага бизнесът скочи срещу това и каза, че тези отпадъци са му крайно необходими, основно ТЕЦ-овете, за да се извърши технологичната работа. Също така съм за това да има нова система за сметосъбиране и сметоподдържане, да има по-строг лицензионен режим, който да изисква критерии за оценка и за отнемане на лиценза - такова нещо няма", заяви министър Личев.

По време на изслушването избухна скандал между БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме!" относно авторство на промените в закона за управление на отпадъците.

"Ние написахме нашия закон след обществени обсъждания и след като подкрепихме хората от Шумен, Попово, Девня и Пещера. Бяхме на място, видяхме проблемите им и ги подкрепихме. Изготвихме и представихме нашия законопроект месеци преди г-н Божанков да представи неговия. Ние предлагаме забрана за внос от трети страни. Предлагаме и да се премахне принципа на мълчаливото съгласие при разрешаване на дейности с боклуци", заяви Мая Манолова, председател на ПГ на ИБГНИ.

"Мая Манолова доста грубо излъга, че законопроектът, нейният, бил внесен преди този на БСП. Казвам на БСП, защото аз законопроект не съм внасял. Той е на парламентарната група на БСП. Внесен в 44-ия парламент, когато г-жа Манолова се снимаше лайв, докато тук внасяхме мерки срещу това грозно явление. Това не е единичен случай. Тя открадна няколко законопроекта - социални, за пенсии, за детски надбавки. Г-жа Манолова е рецидивист в това отношение", каза Явор Божанков, представител от ПГ на "БСП за България".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Код жълто за бури и валежи в Западна България
Код жълто за бури и валежи в Западна България
Световната банка спира работата си в Афганистан
Световната банка спира работата си в Афганистан