НОВИНИ

Изпълкомът на БФС прие оставката на Ясен Петров

Борислав Михайлов
Снимка: Български футболен съюз
bnt avatar logo
от БНТ
16:19, 07.06.2022
Чете се за: 02:45 мин.
Спорт
Слушай новината

На днешното си заседание Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз официално прие оставката на националния селекционер Ясен Петров и помощниците му и утвърди Георги Иванов за временен наставник в предстоящите два мача от Лигата на нациите.

На следващото заседание членовете на ИК ще бъдат запознати с предложения за нов постоянен селекционер, който да води националния отбор на България.

Изпълнителният комитет също така прие проектите на нормативните документи за сезон 2022/2023 г., в това число Наредбата за първенствата и турнирите, Дисциплинарния правилник и Финансовия правилник.

Гласувани бяха листите на делегатите и съдийските наблюдатели за сезон 2022/2023 г., както и промените в съставите на постоянните комисии към БФС.

По предложение на председателя на СК Виктор Кашай, нарядите на съдиите в Първа професионална лига ще се определят лично от него, заместник председателят Георги Ринг ще носи отговорност за VAR-назначенията, Георги Йорданов – за реферите във Втора професионална лига, а Костадин Гергинов – за съдийските наблюдатели.

Увеличени бяха и съдийските такси, като главният съдия в ППЛ ще получава по 1300 лв., асистентите му по 950 лв., а VAR арбитърът – 650 лв. на мач.

Членовете на ИК бяха запознати с проекта за спортен календар за предстоящия сезон, съобразен с провеждането на Световното първенство в Катар. След продължителни консултации с клубовете се взе решение надпреварата в ППЛ да стартира в уикенда 8-11 юли, а във ВПЛ – 15-18 юли. Есенният дял на професионалния ни футбол ще завърши в уикенда 18-20 ноември, като през почивните дни на Мондиала ще се изиграят 1/16-финалите и 1/8-финалите от турнира за Купата на България. Шампионатите в ППЛ и ВПЛ ще се подновят в уикенда 10-13 февруари 2023 г. и ще завърши между 2 и 5 юни. Баражите и в двете дивизии ще се проведат между 8 и 11 юни.

По лична инициатива на президента Борислав Михайлов бе прието предложението за сформиране на Обществен съвет с участието на заслужили футболни деятели и експерти като Валентин Михов, Христо Порточанов, Антон Попов и др., които ще бъдат поканени с цел подпомагане дейността на президента и Изпълнителния комитет.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Играчи от школите на Балкан и Рилски спортист ще гледат финалите в Ботевград
Играчи от школите на Балкан и Рилски спортист ще гледат финалите в Ботевград
Прокуратурата с идея за разяснителна кампания сред децата заради инциденти с волтови дъги
Прокуратурата с идея за разяснителна кампания сред децата заради инциденти с волтови дъги