НОВИНИ

Израел нанесе удари по Газа и Ливан

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:29, 07.04.2023 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Израелската армия обяви преди зазоряване, че нанася удари по Ливан, откъдето предния ден бяха изстреляни повече от 30 ракети към Израел. Самолети на израелските военновъздушни сили са атакували оръжейни цехове на радикалната палестинска организация Хамас и два тунела в Газа. В ранните часове на днешния ден палестинските радикални групировки са изстреляли от територията на Газа няколко ракети срещу израелски селища. Напрежението ескалира през последните дни след израелска операция срещу джамията Ал Акса в Йерусалим, при която се стигна до сблъсъци между израелската полиция и палестинците.

Сблъсъци в джамията Ал Акса в Йерусалим, има ранени

Силни експлозии и вой на сирени след полунощ в Газа и Ливан. Израелската армия съобщи, че е поразила три обекта на Хамас в Южен Ливан и над 10 цели в ивицата Газа, след като от полунощ насам от палестинския анклав бяха изстреляни 44 ракети по еврейската държава. Една от тях падна в близост до град Сдерот.

"Нямаме намерение да променяме статуквото на Храмовия хълм - призоваваме за намаляване на напрежението и ще действаме твърди спрямо екстремистите, които сеят насилие там. Ще ударим враговете си и те ще платят цената за всяка агресия", каза Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел.

Размяната на удари се случва в момент, когато евреите празнуват Пасха, а мюсюлманите отбелязват свещения месец Рамазан. Улиците в Газа обаче са празни.

"Магазините са затворени, а хората са вкъщи, страхуват се да пазаруват заради въздушните удари. Надявам се да няма война, защото мнозина зависят продажбите през празниците", каза Сами Абу Карш, продавач в магазин.

През 2021 г. ескалацията, предизвикана и от сблъсъците в джамията Ал Акса в Йерусалим доведе до 11-дневна война между Израел и Хамас.

Силни експлозии рано сутринта в района и на град Тир. При ударите в Южен Ливан са били ранени двама души, нанесени са щети.

"Майка ми и баща ми спят тук, ние сме в другата стая. Чу се силен шум. Излязохме навън. Имаше още експлозии. Образувал се е кратер от ударите", казва мъж.

Мироопазващата мисия на ООН в Южен Ливан заяви, че Израел и Ливан не искат война.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силен снеговалеж обхвана западните райони на Украйна
Силен снеговалеж обхвана западните райони на Украйна
Зърнопроизводители отново излизат на протест - очакват се блокади
Зърнопроизводители отново излизат на протест - очакват се блокади