НОВИНИ

Израелската армия напредва на юг в Ивицата Газа

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:35, 05.12.2023 (обновена)
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

Израелската армия ще остане в Ивицата Газа, докато не бъде разрушена инфраструктурата на Хамас. Това заяви израелският министър на отбраната Йоав Галант.

Според сателитни снимки израелски танкове вече се намират на 5 километра от центъра на град Хан Юнис.

"Израелската армия ще остане в Ивицата Газа, докато не бъде разрушена инфраструктурата на Хамас". Това заяви израелският министър на отбраната Йоав Галант.

С координирани удари по суша и въздух израелската армия продължава настъплението си в южната част на Ивицата Газа. Новата мишена е Хан Юнис - вторият по големина град в анклава. Според израелските военни, най-висшите лидери на Хамас се укриват там.

"Нашите сили са решени да убият терористите, да спечелят всяка битка, да продължат да правят, това което е необходимо във всяка крепост, в която срещат врага", заяви говорителят на армията на Израел Даниел Хагари.

Израелската армия твърди, че в Хан Юнис са ударили сгради, използвани от Нукба - морски командоси от спецотряда към военното крило на Хамас. Израелският министър на отбраната Йоав Галант се закани, че съдбата на Хамас в южната част на Ивицата ще бъде "същата и дори по-лоша от тази в северната част на анклава".

Очевидци съобщават, че израелски танкове вече са влезли в Хан Юнис. Обявена е евакуация на населението от града. Палестинците, обаче, казват, че няма къде да отидат.

"Казаха ни да напуснем Газа, затова тръгнахме на юг. Дойдохме тук, защото те ни казаха. И какво стана? Синът ми е ранен. Детето се роди на втория ден от войната. Дори все още не е регистриран", разказа очевидец.

Основното убежище е болница Насър в града. От седмици, обаче, тя е препълнена. По данни на Би Би Си в нея има около 10 000 души.

Хан Юнис се намира на 8 километра от границата с Египет. Преди войната в него официално са живели над 200 000 души. След началото на израелската операция, обаче, населението на града е нараснало до 1 милион души.

Все по-голяма е опасността от разпространението на зарази.

"Районът има много ограничен капацитет за съхранение на отпадъци. Това сметище е близо до водоизточник, което означава, че и подземните води вече са замърсени", обясни друг очевидец.

ООН и хуманитарни организации предупреждават, че вече няма безопасно място в Ивицата Газа и че хуманитарната криза става все по-тежка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учени взеха проби от водите край най-големия айсберг в света
Учени взеха проби от водите край най-големия айсберг в света
В Брюксел обсъждат Шенген: Гласуване за България няма да има
В Брюксел обсъждат Шенген: Гласуване за България няма да има