НОВИНИ

Израелската армия сменя тактиката в Газа след убийството на трима заложници

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
21:58, 16.12.2023
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Многохилядни протести в Израел и призиви за оставката на премиера Бенямин Нетаняху, след като израелската армия съобщи, че е убила по грешка трима заложници в Газа. Те са били с вдигнати ръце и са развявали бели знамена, но въпреки това са били сметнати за заплаха и застреляни.

Израелската армия провежда операция в северната част на Газа. По време на сражения трима млади мъже са определени от военните като "заплаха" и са застреляни. След обиск на района възникват въпроси относно самоличността на загиналите. Телата им са върнати в Израел, където е потвърдено, че са били израелски заложници.

"Израелската армия поема пълната отговорност за случилото се. Предполагаме, че тримата наши граждани или са успели да избягат, или са били изоставени от терористите, които са ги държали в плен. Не знаем дали това е станало в деня на инцидента или по-рано", каза Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Загиналите са Йотам Хаим на 28 години, Самер Талалка на 22 и Алон Шамриз на 26. По-късно от Тел Авив разкриха още подробности - убитите израелци са били голи до кръста, с вдигнати ръце, в които държали пръчки със завързани парчета бял плат върху тях.

Йотам Хаим е музикант, живеел в кибуц Квар Аза. В утрото на 7 октомври се обадил на близките си и им казал, домът му е подпален. Отворил прозорец, за да влезе чист въздух, когато бил отвлечен от Хамас. От същия кибуц бил и Алон Шамриз - вторият убит заложник.

Третата жертва - Самер Талалка - е бедуин. Обикалял из страната с мотор, работник в птицеферма. Бил на работа, когато бойците на палестинската групировка го нападат. Успял да се обади на сестра си и да ѝ каже, че е прострелян. По-късно семейството му вижда в палестински телеграм канали, че Самер отведен в ивицата Газа.

Новината предизвика многохилядни протести в Тел Авив. Хората настояха за оставката на Бенямин Нетаняху и за сделка за връщането на останалите малко над 100 заложници.

"Бих казала, че премиерът е отговорен за всичко, което се случи и което се случва. Той има много кръв по ръцете си и би трябвало да се оттегли. Да отстъпи на отговорни и смислени хора да поемат държавата", каза Илана Зефрен, жител на Тел Авив.

Нетаняху определи случилото се като "непреодолима трагедия", а от армията съобщиха, че тече разследване и предстои промяна на тактиката им в Газа, без да разкриват повече подробности.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Раковски 1964 разби Хебър у дома за първи успех през сезона
Раковски 1964 разби Хебър у дома за първи успех през сезона
Нефтохимик 2010 и Монтана записаха победи в НВЛ
Нефтохимик 2010 и Монтана записаха победи в НВЛ