НОВИНИ

Извънредно положение в Курска област: Проукраински сили са проникнали на 10 км в руска територия

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:02, 08.08.2024
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

Трети ден руската армия се опитва да овладее ситуацията в Курска област до границата с Украйна. В района е обявено извънредно положение.

Независими анализи показват, че украински военнослужещи са успели да навлязат на 10 км в територията на Русия. Москва обяви днес, че армията продължава да унищожава въоръжени украински части. Киев не е поел отговорност за проникването на руска територия, което е най-сериозното от началото на войната.

С въздушни удари, ракети и артилерия руската армия продължава да се опитва да отблъсне офанзивата в Курска област. Около 1000 проукраински бойци, подкрепени от над 20 бронирани машини и танкове щурмуваха югозападния регион във вторник сутринта. Руската армия мобилизира резервисти, за да отблъсне атаката. Според базирания в Съединените щати Институт за изследване на войната проукраинските сили са пробили поне две отбранителни линии на руснаците. Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк обвини Москва.

"Руснаците започнаха война, която постепенно се разпростира по-навътре в Руската федерация. Това плаши ли ги? Да. Реагират ли на нещо друго освен на страх? Не. Най-накрая това трябва да стане ясно. Русия приема всеки компромис като слабост и готовност да коленичим пред нея", каза Михайло Подоляк - съветник на украинския президент.

Снимки: АП/БТА

Офанзивата е фокусирана около логистичния хъб Суджа - град с около 5000 жители - точката, от която Русия транспортира природен газ към Европа. Внезапното нахлуване вероятно е изненадало военното ръководство в Москва и предизвика критики на най-влиятелните руски военни блогъри.

В Телеграм каналите пише, че Суджа е напълно изгубена и че проукраинските сили изграждат окопи, което подсказва, че операцията ще е дългосрочна. Бившият руски президент Дмитрий Медведев обяви в Телеграм, че атаката е опит да се отклонят руските ресурси от украинския фронт и призова Москва да разшири обхвата на военните си действия.

"До Одеса, до Харков, до Днепропетровск, до Николаев, до Киев и по-натам. Не трябва да има никакви ограничения за признатите граници на Украинския райх. Терористичната операция на бандеровците трябва да разсее всякакви табута по този въпрос. Нека всички осъзнаят това, включително английските нещастници: ще се спрем само тогава, когато е приемливо за нас и в наша изгода", каза Дмитрий Медведев - бивш президент на Русия.

Няколко хиляди души бяха евакуирани и от двете страни на руско-украинската граница.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радикализиран ислямист с македонски произход е планирал атентата на концерт на Тейлър Суифт
Радикализиран ислямист с македонски произход е планирал атентата на концерт на Тейлър Суифт
Българската националка Кимия Ализаде се класира за репешаж за бронза на олимпийския турнир по таекуондо
Българската националка Кимия Ализаде се класира за репешаж за бронза на олимпийския турнир по таекуондо