НОВИНИ

Частен имот върху екопътека на Витоша - жителите излизат на протест

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
14:51, 08.08.2024 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Няколко месеца най-старата туристическа алея към Витоша е преградена. Оказа се, че теренът е частен имот, а собствениците вече са започнали строеж. Хората от квартала излизат на протест тази вечер на колелото на трамвай номер 5 в "Княжево". Те настояват за спиране на строежа, докато не се направи обстойна проверка на всички документи как точно е възстановена собствеността на земята.

Старата княжевска пътека е създадена преди близо 100 години. В момента част от нея липсва, а на мястото има дълбок изкоп.

Всъщност преградените екопътеки към планината са две. Навремето едната се използвала за спускане на скиори. В края на април туристите и жителите на "Княжево" повдигат въпроса защо върху най-стария туристически маршрут на Витоша се строи.

"Излезе становище от район "Витоша", с което ни казват, че всичко е законно и имотът е възстановен от комисията за възстановяване на земеделски земи", заяви Асен Вълчев.

Имотът е препродаван няколко пъти. Активистите разполагат със снимка на територията от 1940 година, където се вижда, че на мястото няма земеделска дейност, а единствено гора.

"Витоша остана без лифтове, оставаме и без алеи. Това, което общината ни заблуждава, че ще ни намерят алтернативни варианти да се минава от тук, нас не ни устройва", коментира Йордан Рангелов.

Собственикът на терена дори построи стълбище като алтернативен маршрут покрай имота му, но ядосани туристи ги разрушиха. Сега през имота се минава спокойно, кой откъдето намери.

Имотите всъщност са два, но на втория все още не се строи. Общинският съветник Димитър Петров е изпратил писмо до кмета на София Васил Терзиев, в което предлага общината да търси правата си в съда.

"Заменката не се изключва като вариант. Ако Столична община прецени, че има основания да предприеме съдебни действия и да оспори собствеността и на двата имота, то тогава ще се водят разговори с двамата собственици", каза още Димитър Петров, общински съветник от ПП-ДБ-СС.

Интересна подробност е, че имотът в съседство, върху който вече има построена къща, също се намира върху емблематичната княжевска туристическа алея, но собственикът е предпочел да не я загражда, за да може да се използва от туристите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китай и Швеция ще играят за златния медал в отборното състезание при мъжете на олимпийския турнир по тенис на маса
Китай и Швеция ще играят за златния медал в отборното състезание при мъжете на олимпийския турнир по тенис на маса
Ведрик Леонардо стана олимпийски шампион в дисциплината скорост от турнира по спортно катерене
Ведрик Леонардо стана олимпийски шампион в дисциплината скорост от турнира по спортно катерене