НОВИНИ

Отменени концерти на Тейлър Суифт във Виена: Двама са арестувани за терористична заплаха

Австрийският канцлер Карл Нехамер заяви, че е била предотвратена трагедия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:14, 08.08.2024 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Три предстоящи концерта на Тейлър Суифт във Виена бяха отменени, след като австрийските власти съобщиха, че е предотвратена планирана терористична атака.

Концертите трябваше да се състоят днес, утре и в събота на стадион "Ернст Хапел" в австрийската столица. Австрийският канцлер Карл Нехамер заяви, че е била предотвратена трагедия.

Двама души са арестувани по подозрение, че са планирали терористични атаки по време на концерти на Тейлър Суифт във Виена.

"19-годишен австрийски гражданин беше задържан сутринта в сряда в Терниц. Друг арест беше извършен в следобедните часове във Виена. Според разследването до момента заподозрените са се радикализирали чрез интернет. 19-годишният гражданин на Долна Австрия се е заклел във вярност на настоящия лидер на "Ислямска държава" в началото на юли. Впоследствие е направена конкретна подготовка за терористична атака", заяви Франц Руф, генерален директор за обществената сигурност.

При полицейска операция в Терниц е претърсен дома на 19-годишния заподозрян, намерени са химически вещества, които се изследват. Няколко съседни къщи са били евакуирани.

В Екс канцлерът Карл Нехамер определи ситуацията като много сериозна.

"Благодарение на интензивното сътрудничество между нашата полиция и разузнаване с чуждестранни служби заплахата беше идентифицирана рано, бяха взети мерки и е предотвратена трагедия", допълни канцлерът на Австрия Карл Нехамер.

Очакванията за концертите на Тейлър Суифт са да присъстват по около 65 хиляди души на всеки от тях и още около 22 хиляди души около стадион "Ернст Хапел".

След изявлението на полицията организаторите отмениха концертите в името на общата сигурност за огромно съжаление на феновете на звездата.

"Чакаме я от години. Купихме билетите преди година. А сега отменят концерта с кратко съобщение, усещането никак не е приятно".

В "Инстаграм" организаторите на отменените концерти уточниха, че хората, закупили билети, ще получат обратно парите си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кимия Ализаде - осминафинал /57 кг - жени/
Кимия Ализаде - осминафинал /57 кг - жени/
Крокодилът от "Ботунец" ще остане в столичния зоопарк
Крокодилът от "Ботунец" ще остане в столичния зоопарк