НОВИНИ

Президентът Радев: На практика предизборната кампания започна

И други, освен Димитър Главчев, са изявили готовност да поемат поста служебен премиер, заяви президентът

bnt avatar logo
от БНТ
16:58, 08.08.2024 (обновена)
8758
Чете се за: 11:35 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев свика консултации с парламентарните групи днес във връзка с назначаването на служебно правителство. Държавният глава продължава разговорите с потенциалните кандидати за служебен премиер. От думите му стана ясно, че вече няколко от тях са заявили желание за поста. Радев още не е решил на коя дата ще се проведат предсрочните избори.

"Знам, че времето е ценно, защото на практика предизборната кампания започна. За съжаление 50-ото НС не успя да излъчи правителство и отиваме към поредните предсрочни избори. За да насроча дата за тях трябва да се проведат тези консултации, да се определи кандидат за служебен министър -председател. Негова задача е провеждането на честни, прозрачни, открити избори. Съгласно приетите промени в Конституция възможностите ми са силно ограничени. Пристъпих към разговор с всички потенциални министър-председатели. Тези разговори не са приключили окончателно. Убеждението ми, че не трябва да бавим повече процеса. Трябва да има яснота", каза държавният глава Румен Радев.

Гледайте на живо тук или на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук:

"Независимо от противоречивите оценки по отношение на промените в Конституцията тази процедура по консултациите е неразделна част от процедурата по назначаване на служебен министър-председател и кабинет. Политическите групи, политическите представители в 50-ото Народното събрание не бива да се бъркат, да дават оценки, съвети, напътствия какъв трябва да бъде кабинетът и кои трябва да бъдат номинирани за премиер и министри. ГЕРБ-СДС изразява задоволство от вчерашната ви позиция, с която ясно и категорично защитихте духа на парламентаризма - това да не се допуска позицията на председателя на Народното събрание да бъде обект на политически инженеринг и да доведе до това чрез определен и желан дизайн да се определи кой би бил подходящият за едно определено мнозинство в парламента служебен министър-председател", коментира Росен Желязков от ГЕРБ-СДС.

"Не бихме искали да влизаме в това, което попада във вашите правомощия - да изберете премиер и по негово предложение да се състави кабинет. Единственият коментар, който правим, е че основната задача на служебния кабинет е да осигури честни избори. И друг път сме казвали, че нямаме доверие в сегашния вътрешен министър Калин Стоянов, това не е само защото аз съм работил с него и имам достатъчно информация и лични впечатления, че има проблем. Също така има и данни, които показват, че имаме основание за това. Нашият призив е, че когато със следващия министър-председател обсъждате състава на кабинета, ако може да вземете предвид това и да потърси друг ръководен състав на МВР", каза Николай Денков от ПП-ДБ.

Според лидера на "Възраждане" консултациите са излишни, защото нещата са ясни.

"Тази консултация до голяма степен е излишна, защото нещата са ясни - вие имате възможност да избирате между хора, които са в ограничен състав. Това са хора, които са назначавани основно по предложение на Пеевски и Борисов. Направихте интересен коментар за избор на председател на Народното събрание - че и Господ да бъде избран няма да го изберете, което аз го разбрах по следния начин - ако имах възможност да избирам между човек на Пеевски и Господ, ще избера човек на Пеевски. За нас в момента няма подходяща фигура за министър-председател и тази консултация е безсмислена, част от безсмислена процедура, която беше направена, за да ограничи правомощията на президентската институция, беше направено, защото президентът се казва Радев, това е истината. Българските граждани не харесват в българската политика лицемерието на политиците", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Президентът Румен Радев коментира позицията си защо отхвърля смяната на Рая Назарян за председател на парламента.

"Повярвайте ми, наистина е "нелепо"- да използвам тази мека дума, по такъв начин да се подхожда към положението, ролята и функциите на НС като най-висш орган в държавата. За мен така не може да се подхожда към председател на НС, независимо кой, тук се абстрахирам от личността. Политикът трябва да работи с мисъл и визия напред. Да се сменя председателят само с тази цел, не го приемам, моята позиция е в защита на парламентаризма", подчерта Румен Радев.

"Няма как да отмина нелепостта на обсъждането на председателя на ДПС на нашата парламентарна група в президентството на тези консултации. Най-малкото не е тук мястото да се обсъжда, който и да е лидер на политическа група първо, второ да се говорят откровени неистини. Моля ви да не го допускате на тези консултации. Ще отбележа само, че домовата книга, от която трябва да избирате няма никакво отношение към нея г-н Пеевски, нашият лидер. По предмета на консултациите - нашето мнение е, че парламент, в който няма определено мнозинство по отношение на законодателството, бюджета и изпълнителната власт е меко казано опасен. Защото създава лошо законодателство, дори на моменти вредно, некачествено. В последните 3-4 години сме свидетели как финансовата стабилност е взривена от популизъм. Най-лесно е да бъдем популисти, като никой не носи отговорност", каза Йордан Цонев от ДПС.

"След промените в Конституцията, за които "БСП за България" беше против, силно се ограничиха вашите възможности за избор на служебен министър-председател", каза Борислав Гуцанов от БСП.

Според него кандидатът за премиер трябва да е равноотдалечен от всички политически партии, за да се гарантира честният вот, нормални избори, което е основният приоритет на служебния кабинет.

"Основната негова задача е да бъдат честни и почтени изборите. За 3 години това ще бъдат седмите предсрочни избори, което не е нормално", добави Борислав Гуцанов.

Той призова президента Румен Радев разговорите за бъдещ български еврокомисар да бъдат на максимално ясна, публична основа, за да бъде избран достоен представител на България.

"На 20 октомври ще има частични местни избори и едно съчетание на тези два вота би било добре за повишаване на активността. Ако датата е по-късна, също може да се счита за нещо по-нормално", каза още Борислав Гуцанов.

Президентът даде думата на ИТН с думите:

"Остана основният виновник, аз хвърлих спасителен пояс към г-н Йорданов, не можахте да го задържите последния трети мандат и сега сме всички заедно на консултации."

"С уважение "основният виновник" и "спасителен пояс" да приемем, че е в реда на шегата, защото ние срещнахме подкрепа от половината депутати. Това, че една политическа партия и нейният лидер имат зависимости в една политическа коалиция. Едната половинка разсъждава емоционално и самоограничено в собственото си съществуване, не означава, че вината за това е наша. В едната от двете партии, ако имаше малко повече здрав разум, тоест в половинката на едната коалиция, защото в другата половина бих казал, че са хора отговорни, и ако трябва да прехвърля топката - безотговорната половинка вие я докарахте на власт. Сега, що се отнася до новата Конституция ние бяхме против поправките. Факт е , че тази консултация няма смисъл, вие можете да вземете решение и сам. Друг е въпросът, че нямате избор. Нагледахме се на политическа истерия дали ще бъде сменен председателя на НС или не, това е процедура, която е законна", подчерта Тошко Йорданов.

Относно предложението за избори на 20 октомври Радев каза:

"Максимално ще гледам да движа тази процедура. Датата 20, съгласно Конституцията - клетвата е пред парламента. Ако отидем към тази дата, трябва МС да бъде в парламента на 20 август и да положи клетва."

По Конституция парламентът не е разпуснат и продължава да работи, добави Радев относно ваканцията на Народното събрание, която е планирана да започне на 16 август.

Той призова предизборната кампания да се води с разбирането, че когато свършат изборите, конфигурацията в парламента ще е пак подобна.

Президентът отговори на критика защо мисли, че след изборите конфигурацията в парламента ще бъде горе-долу същата.

"Правя това по силата на опита - колко избори правим и все вие сте тука, едни и същи. Много от вас най-вероятно ще бъдете тук, ако няма промяна в подхода след като минем изборите, ние ще бъдем в същата ситуация."

Вчера държавният глава той посочи, че все още провежда разговори с хората, които са в листата от възможности. Списъкът става все по-кратък - от 10-те варианта за служебен премиер са останали седем, защото позициите на омбудсмана и неговия заместник не са попълнени. Рая Назарян, като председател на Народното събрание, вече отказа.

Настоящият служебен министър-председател Димитър Главчев е готов да остане, ако бъде поканен. Подуправителят на БНБ Петър Чобанов заяви, че е възможно да приеме.

Румен Радев уточни, че когато назначи служебното правителство, ще обяви и датата за изборите.

Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избраха Алисън Феликс и Джесика Фокс в Комисията на спортистите на МОК
Избраха Алисън Феликс и Джесика Фокс в Комисията на спортистите на МОК
Горящ микробус затвори за кратко пътя за Поморие
Горящ микробус затвори за кратко пътя за Поморие