НОВИНИ

Джералдин Чаплин пред БНТ: Баща ми е моят герой!

Бойко Василев
от Бойко Василев
22:58, 24.03.2023
Чете се за: 05:55 мин.
У нас
Слушай новината

Актрисата Джералдин Чаплин е специален гост на "София Филм Фест" с филма "Лука" в който има и българско участие.

С над 100 филма в кариерата ѝ, последната роля на Джералдин Чаплин е черно-бялата утопия "Лука" на Джесика Удуърд - един гарнизон очаква врага, но врагът така и не идва. Ето какво разказа Джералдин Чаплин за "Панорама":

Госпожо Чаплин, възможно ли е един човек да въстане срещу системата и да победи, както става във филма "Лука"?

Дали обаче печели? Това е въпросът - не знаем. винаги казвам - продължавайте да се борите, опитайте да победите системата.

Преследва ли Ви истинската война, снимайки този филм за измислена? Искахте да снимате в Армения ,дойде войн, излъчихте го, дойде друга война

Да, Божичко, в какви ужасни времена живеем! Натъжавам се, че краят на дните ми ще е такъв. Няма да живея до 150, а тази война ще продължи Бог знае колко. Ужасни времена. Мразя всичко, свързано със знамена граници, винаги съм го мразела.

Да играете генерал явно не ви кара да симпатизирате на генералите?

Не, ролята ми е малко рептилска - ни мъж, ни жена. Ролята е писана за мъж, но Джесика попита "можеш ли" и аз казах - ще опитам. Малко на рептил го докарвам - гласът не става нисък. Има нещо двусмислено в този генерал

Но толкова много ваши филми засягат темата за диктатурите - алегорично или директно. Защо - търсите отговори или имате отговор?

Не знам, често приемам каквото ми предложат, ако ми хареса сценарият. Не съм си задавала този въпрос, но ще си помисля тази вечер

Дали пък "Великият диктатор" на Чаплин не е дал примера и всеки от нас продължава да изобразява диктатурата така?

Да, баща ми първо е малкият еврейски бръснар, след което става Хинкел - великият диктатор и в един велик миг във филма той се преобразява. Случва се в един кадър - изведнъж става Чарли Чаплин и с реч предава послание към света. Толкова е добро, обичам го. Може би сте прав!

Можем ли да надвием диктаторите, като ги осмеем?

Смехът е най-силното оръжие. За "Великият диктатор" всички казваха на баща ми: "Не се захващай". Британците казали, че никога няма да го пуснат, а го пускат по време на бомбардировките над Лондон. Хората се смеели до скъсване, защото най-накрая можели да се смеят на чудовището. Хуморът е силно оръжие, но няма много хумор в "Лука"

Има обаче друго - в края героят казва "Ние сме Северът - ние сме врагът". Можем ли да надвием злото в нас самите?

Вие ми кажете - ще се замисля и за това. Да, ние сме Севера. Има една книга, не тази на Будзати, по която е филмът, а на Кутси, вдъхновена от Южна Африка. Той пише "В очакване на варварите" - тя е сходна. В един военизиран свят чакат врага, но той така и не се появява, никой не го е виждал. Така че да, трябва да видим злото в себе си.

В началото е стихотворението на Константинос Кавафис - чакаш варварите, които така и не идват. Те са оправдание за нашите грешки?

Да, така мисля аз.

Работейки по "Доктор Живаго", разбрахте ли предразсъдъците и стереотипите на Запада към Изтока включително комунизма?

Това е най-антикомунистическият филм, правен някога. Онази вечер го гледахме отново по телевизията. Съпругът ми беше бесен - толкова е антикомунистически, не искам да го гледам, ужасен е.

Но няма ли ирония в това, че тъкмо баща Ви беше обвинен, че симпатизира на комунистите в Америка?

Да, и така си беше. Повечето му приятели бяха членове на партията. Но властите му причиниха нещо ужасно - изчакват го да се качи на кораба, той води съпругата и нас, децата, в Лондон, за премиера на "Светлините на рампата" и получава телеграма от не знам кого. Роналд Рейгън е бил замесен, Боби Кенеди също, Хувър. Заявяват му, че няма право да се върне в САЩ, както е на кораба. Разбира се, имаше приятели комунисти, Ханс Айзлер например - великият цигулар. Нали не си питаш приятелите "дай да видя къде членуваш". той обаче винаги защитаваше по-слабия, аутсайдера. Чарли Чаплин е моят герой!

Наистина ли?

Да, Бродягата е моят герой. Защото винаги се застъпва за по-слабия. С едно глуповато достойнство се изправя и започва отначало.

Вижте цялото интервю във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Селекционерът на Черна гора: Не е лесно да победиш българите тук
Селекционерът на Черна гора: Не е лесно да победиш българите тук
Фирми на Ружа Игнатова са прехвърляни на "бушони" след напускането на криптокралицата
Фирми на Ружа Игнатова са прехвърляни на "бушони" след напускането на криптокралицата