НОВИНИ

Джо Байдън разговаря в Белфаст с британския премиер Риши Сунак

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
16:39, 12.04.2023
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Слушай новината

Американският президент Джо Байдън е в Белфаст, откъдето започна 4-дневното му посещение в Северна Ирландия и Република Ирландия. Повод за визитата е 25-годишнината от Споразумението от Разпети петък, което слага край на кървавия конфликт между католици и протестанти.

Байдън разговаря с премиера Риши Сунак и лидерите на Северноирландските партии. Обсъден е бил икономическият напредък след подписването на споразумението. Байдън произнесе реч в Университета на Ълстър.

След Белфаст президентът, който се гордее с ирландските си корени, ще пътува до Дъблин и ще разгледа домовете на предците си. Визитата на Байдън е съпътствана от драконовски мерки за сигурност.

"Това не е шега! Поколение след поколение, вашата история е и наша история и още по-важното - вашето бъдеще е бъдещето на Америка. Днес Белфаст е туптящото сърце на Северна Ирландия с безпрецедентни икономически възможности и инвестиции от Обединеното кралство, Ирландия и САЩ. Простата истина е, че мирът и икономическите възможности вървят ръка за ръка. 25 години след Споразумението от Разпети петък брутният вътрешен продукт на Северна Ирландия се удвои", заяви Джо Байдън, президент на САЩ.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сираков в атака
Сираков в атака
БНТ със специална празнична програма за Великден
БНТ със специална празнична програма за Великден