НОВИНИ

Джорджо Киелини обяви края на футболната си кариера

Борил Гочев
от Борил Гочев
19:00, 12.12.2023
Чете се за: 02:57 мин.
Спорт
киелини англия финал изигра почти всичките мачове уембли
Слушай новината

Бившият защитник на Ювентус Джорджо Киелини обяви края на своята футболна кариера, като в социалните мрежи 39-годишният футболист определи спорта като "най-красивото и интензивно пътуване в живота си".

Киелини се сбогува с футбола след повече от 20 години, в които той игра на професионално ниво, а най-големите си успехи постигна като играч на "Старата госпожа".

"Футболът беше най-красивото и интензивно пътуване в живота ми. Ти беше всичко за мен. С теб извървях изключителен и незабравим път. Но сега е време да започна нова глава, да се изправя пред нови предизвикателства и да напиша следващите вълнуващи страници от живота", написа Джорджо Киелини.

Роден в Пиза, кариерата на бранителят започва в академията на Ливорно, с който през 2000-а година той прави дебюта си в мъжкия футбол. Защитникът остава в клуба от Тоскана до 2004-а година (последните два сезона играе под наем от Рома), когато бива закупен от Ювентус, откъдето пък веднага е преотстъпен на Фиорентина.

През 2005-а година Киелини се завръща в Торино и в следващите 17 сезона неизменно е част от състава на "бианконерите", за които записа 561 мача и бележи 36 гола във всички турнири, печелейки на 9 пъти титлата на Италия и на 5 пъти Купата на страната.

В последните две години на клубно ниво Джорджо бе част от американския ФК Лос Анджелис, с който стана шампион в МЛС през 2022-а година.

За националния отбор на Италия Киелини има на сметката си общо 117 двубоя и 8 гола, като бе част от състава на "Скуадра Адзура" при триумфа на Евро 2020 и като капитан на тима именно той бе човекът, който пръв вдигна трофея "Анри Делоне" над главата си насред "Уембли" след победата с дузпи на финала срещу Англия.

Освен това бранителят е европейски шампион с формацията на италианците до 19 г. през 2003-а, както и сребърен олимпийски медалист от Игрите в Атина 2004.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министърът на икономиката: Държавата ще помогне на всеки инвеститор, който реши да създава стойност в България
Министърът на икономиката: Държавата ще помогне на всеки инвеститор, който реши да създава стойност в България
Фарук Коджа подаде оставка като президент на Анкарагюджю
Фарук Коджа подаде оставка като президент на Анкарагюджю