НОВИНИ

Кабинетът на ГЕРБ - СДС няма да получи подкрепа от другите партии

Вера Александрова
от Вера Александрова
10:40, 21.04.2021
Чете се за: 06:17 мин.
У нас
Слушай новината

Кабинет ГЕРБ - СДС няма да получи подкрепа от нито една парламентарна група в парламента извън собствената си. Това заявиха пред БНТ в кулоарите на парламента представителите на "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се мутри вън", а от парламентарната трибуна същата теза подкрепиха и от ДПС, и БСП.

"Ние създадохме ДБ да се бори срещу модела Борисов. В момента моделът Борисов се опитва да се прикрие зад смокиновото листо Даниел Митов. Нашите уважения, но няма да участваме в това нещо по никакъв начин", заяви Христо Иванов от "Демократична България".

"Както знаете в момента тече процедурата, описана по конституция, по съставянето на кабинет предложен от ГЕРБ - СДС, изчакайте да се завърти рулетката и всичко ще ни стане ясно, съвсем скоро ще се случи това", каза Филип Станев от "Има такъв народ".

"В никакъв случай не бихме подкрепили проектокабинета на ГЕРБ - СДС. Абсурд. Нищо не бихме подкрепили на ГЕРБ, ние сме тук заради ГЕРБ, така че това не може да бъде", посочи Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!".

"Трябва да има един нормален диалог в това Народно събрание за конкретните мерки, които спешно трябва да се извършат и да се оцени необходимото време за действие и на НС, защото, ако не успее да се състави правителство, прекратява се мандата на НС и се отива на избори, тогава ще останем без Народно събрание. Естествено ще има служебен кабинет, но няма да има Народно събрание", заяви Мустафа Карадайъ - председател на ДПС.

От ГЕРБ обявиха, че някъде задкулисно се реди кабинет на "Има такъв народ". Поканили са Демократична България днес в 16.00 часа в Народното събрание. Заявиха, че ако не получат необходимата подкрепа, ще върнат мандата.

"Сламен човек е този, зад който не стои ясна политическа отговорност, зад който не стои ясен политически субект, минал през избори, който може да носи тази отговорност за управлението на страната. Смятаме, че другите политически партии в момента са в търсене на такъв сламен човек. Ние предлагаме хора, минали през избори, имат ясен политически профил и зад които стоят 840 000 граждани", заяви Даниел Митов от ГЕРБ.

"Абсолютна неяснота кой реди в момента проектокабинета на "Има такъв народ". Решението дали те да правят правителство се взима някъде другаде, то не се взима тук, не се взима пред журналистите, не се взима в рамките на публичния дебат. Взима се някъде другаде незнайно от кого и незнайно на какъв принцип", заяви Тома Биков от ГЕРБ.

Появи се известно напрежение между ГЕРБ и "Демократична България" на тема "Росенец". От "Демократична България" обявиха, че започват да събират подписи за създаване на анкетна комисия, която да изясни обстоятелствата около постройките на Росенец. От ГЕРБ обявиха, че вече са събрали необходимите подписи и са ги внесли за създаване на такава анкетна комисия.

В парламентарната зала възникна спор създава ли се ново мнозинство с подкрепата на ДПС.

"В това ново парламентарно мнозинство влизат парламентарните групи на "Има такъв народ", "Демократична България", ДПС и "Изправи се! Мутри вън!". То функционира целенасочено и организирано не на базата на политическите и публичните си заявки. Не на базата на идеологически и идейни съответствия, а на базата на общи задкулисни действия", посочи Тома Биков от ГЕРБ - СДС.

"Вие сте най-токсичната партия. Няма да правим кабинети и няма да участваме в кабинети, но ще подкрепяме новите партии да съставят кабинет и да се извърви пътя към елиминиране на ГЕРБ от властта", заяви Йордан Цонев от ДПС.

"Няма политическа партия, която иска да се докосне дори до вас. Всеки в тази зала, който е извън ГЕРБ, трябва да знае, че ако гласува каквото и да е с ГЕРБ, ще бъде предател към гражданското общество", изтъкна Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

"Не искаме постове, не искаме министри, не ви искаме нищо. Искаме този модел не просто да бъде пропукан, както стана на 4 април. Искаме да бъде отстранен. Да няма възможност да се върне. Ние принципно последователно ясно и категорично продължаваме по този път", заяви Корнелия Нинова от БСП.

"Мисля, че се занимаваме вече не с изказване на парламентарни групи, а с общ политически дебат по теми, свързани с това кой е по-голям юнак в заколването на змея. Моля Ви, да спрем с това. Моля Ви, да действаме според дневния ред, който беше утвърден и да спрем да търсим кой къде е водил преговори, тайни разговори", заяви Арман Бабикян от "Изправи се! Мутри вън!".

От "Изправи се! Мутри вън!" обявиха, че са внесли предложение за налагане на мораториум на всички назначения пред последните месеци от управлението на ГЕРБ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Микяй Наим завърши пети на Европейското по борба
Микяй Наим завърши пети на Европейското по борба
Суперлигата пред провал!
Суперлигата пред провал!