НОВИНИ

Ананиев пред НС: Средствата във фискалния резерв са 8,5 милиарда лева

Николай Минков
от Николай Минков
10:20, 21.04.2021
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

В НС беше изслушан финансовият министър в оставка Кирил Ананиев за изпълнението на бюджета и състоянието на фискалния резерв

Стана ясно, че количеството на средства във фискалния резерв са 8,5 милиарда лева.

Фискалният резерв е намалял значително, спрямо есента на миналата година, когато е бил около 15 млрд. лева.

Ананиев обясни, че дефицитът от началото на април възлиза на около 619 млн., целият дефицит за 2020 година е разчетен около 4, 9 млрд. лв. По думите му към момента и при това развитие на пандемията, бюджетът е балансиран. Ако пандемията не се задълбочи и не се наложи новото правителство да емитира нови средства за справяне с икономическата и социална криза, то няма да се наложи и преразглеждане на бюджета за 2021 г.

От началото на годината до края на март правителството на Борисов е изтеглило само 800 млн. лв кредит, при разрешени малко над 4 млрд., каза още Ананиев.

Стана ясно също, че от началото на пандемията до 31 март 2021 г. правителството е изхарчило 5,1 млрд. лв. за справяне с ковид-кризата.

Най-бурни дебати предизвика темата около движението на държавния резерв и как се извършват харчовете чрез него:

"Като имаме предвид, че първото тримесечие на 2021 година е най-тежкото във връзка с третата вълна от Ковид 19, постигнатият резултат от 0,5% от БВП дефицит за първото тримесечие на 2021 и очакванията ни за близко до балансираното салдо към 30 април 2021 година, ни дава основание, ако няма усложнения в епидемичната обстановка да изпълним поетите ангажименти за Закона за държавния бюджет за 2021 година. При усложняване на обстановката в България, както и във всички други страни от ЕС, ще трябва да предприемем допълнителни мерки, в резултат на което ще е необходима актуализация на бюджета и извършване на допълнителни разходи и поемане на допълнителен дълг", каза Ананиев.

"През първото тримесечие на тази година е с около 2 милиарда по-лошо бюджетно салдо, спрямо миналата година. 620 милиона дефицит тази година, при милиард 430 млн излишък. Ако не бъркам по данните от консолидираната фискална програма. Позволете да споделя своето мнение, че това е изключително лоша атестация за планирането и според нас е индикатор за предизборен харчлък, който е за сметка на основно микро, малки, средни предприятия, тъй като до тях не стигнаха парите, както и вие сам казахте в вашето експозе към 2020 година, сумите са повече от символични. Мерките срещу кризата не работят, по всяка вероятно и джобните пари на премиера вече са изхарчени, тъй като бюджетът е без резерви. Те първа предстои проверка, която най-вероятно ще извади още скелети от гардероба", заяви от своя страна Андрей Вълчев от "Изправи се! Мутри вън!".

"Що се отнася за т. нар. ревизия и скелети, съветвам ви нека съответните органи да направят проверки и тогава да говорим с такива гръмки фрази, защото много пъти са ни правили проверки и досега никога не са установили нито скелети, нито кюлчета, нито други неща", отговори Ананиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Суперлигата пред провал!
Суперлигата пред провал!
Изписаха Бойко Борисов от болницата, няма да се яви в Народното събрание
Изписаха Бойко Борисов от болницата, няма да се яви в Народното събрание