НОВИНИ

Къде има недостиг на болнични легла за лечение на COVID-19?

bnt avatar logo
от БНТ
16:30, 16.03.2021 (обновена)
Чете се за: 08:50 мин.
Още
Слушай новината

Недостигът на болнични легла вече се усеща в цялата страна. Налага се да се пренасочват пациенти за хоспитализация от една област в друга. Интензивните легла на много места са изчерпани. 577 души са настанени в реанимация - само 18 души ни делят от рекордните 595 от началото на епидемията.

Бургас има най-много заразени на 100 000 души - вече над 720. Над 90% от капацитета на болниците е запълнен.

"Предвид това, че другите легла в Бургас са запълнени, очакваме още днес значително по-голям обем от пациенти да пристигнат при нас. Наблюдава се едно нарастване на броя на случаите, като то нараства лавинообразно. Всеки ден са повече от предния ден. Сякаш тази трета вълна е свързана с по-тежки случаи и с подмладяване на пациентите", заяви проф. д-р Христо Бозов, управител на КОЦ-Бургас.

Областният щаб обаче не успя да вземе решение за налагане на по-драстични мерки.

"Имаше много "За" и "Против" и имаше много доводи, които бяха свързани с това дали ще бъде гарантирано заплащането на тези служители, които ще бъдат освободени. Така или иначе в петък ще бъде взето решение", добави д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

Скок на заразените във Враца. Натискът върху болниците в региона вече е осезаем.

"Освен от завишения пациентопоток, прави впечатление и утежнената клинична картина на пациентите. Разкрихме допълнителни легла, на два пъти. Проблемът не е в леглата, проблемът е в персонала, който ще обслужва", допълни д-р Пламен Блажев - директор на Първа частна "МБАЛ-Враца".


Във Варна няма свободни интензивни легла

Варна е в червената зона по брой на пациенти, заразени с COVID-19. Само през последното денонощие новозаразените в областта са 343-ма. Заради усложнената обстановка някои от пациентите от Шумен и Добрич търсят медицинска помощ в болниците във Варна. 110 са свободните места към днешна дата и нито едно свободно интензивно легло. В Добрич от три седмици няма свободни интензивни легла, които са само 6.

Недостиг на COVID легла в Карлово и Сопот, пренасочват пациенти към Пловдив

362 са новите случаи само за денонощие в Пловдив и региона. Най-тежка е ситуацията в Карлово и Сопот - пациенти от там се пренасочват към Пловдив. В Сопот от днес са затворени детските градини и ясли. В областния град свършиха местата в някои интензивни отделения. 70% от всички настанени в интензивни сектори са интубирани. Леглата в COVID отделението в Карлово бяха увеличени от 35 на 47, но те вече са заети. В болница "Пловдив" 75% от леглата са заети, но интензивният COVID сектор е пълен. В "Свети Георги" все още свободни места има и са в процес на разкриване на още 35 до края на месеца.

"По-големият проблем за нас представляват пациентите на интензивно лечение, към момента от разкритите 108 легла за интензивно лечение с COVID, 70% от тях са заети", заяви д-р Сийка Димчева от РЗИ-Пловдив.

"Сега преобладават млади пациенти, имаме пациенти по на 20, 30, имаме включително и деца и то с тежки форми на коронавирусна инфекция", допълни доц. Олеана Бойкинова от УМБАЛ "Свети Георги".

241 от 337 легла за пациенти в COVID-19 в Хасковска област са заети

337 са леглата за пациенти с коронавирус в болниците в Хасковска област, от тях 241 са заети. 26 от общо 30 легла за интензивно лечение са заети. Запълнен е капацитетът на МБАЛ-Свиленград, където всички 50, от които 30 интензивни легла, са заети от пациенти.

Няма места за болни от COVID-19 в Гоце Делчев

Свършват леглата за пациенти с коронавирус в болниците в Благоевградска област. Най-тежко е положението в лечебното заведение в Гоце Делчев, където свободни места няма. Няма и възможност за разкриване на нови легла. В болница "Югозападна" в Сандански и Петрич има разкрити 85 легла за пациенти с коронавирус, които също почти непрекъснато са заети. В Разлог 50% от леглата в местната болница са за болни с коронавирус. Там има 10 свободни места, от общо 60.

По-спокойна е обстановката в областния център Благоевград. В държавната болница има настанени 90 пациенти с коронавирус, като от лечебното заведение казаха, че могат да разкрият още поне 100 легла.

"100 процента от COVID леглата са запълнени, те са 14 за цялата болница. Ако дойде някой ще го караме да чака или ще го насочим към другите болници. Всеки един ден се качват заболелите и не виждам как ще спрат, докато не стигнат своя връх. Аз го очаквам този връх след една седмица и след върха следва обаче плато, няма слизане надолу", коментира д-р Петър Георгиев, управител на специализираната белодробна болница в Благоевград.

Само 13 са свободните легла за COVID пациенти в Кюстендил

150 е общият брой на леглата в трите COVID отделения в болниците в област Кюстендил. От тях, към момента 137 са заети. Само 13 са свободните легла в трите COVID отделения.

Разкриха нови 77 болнични легла за пациенти с COVID-19 в Сливен

Нови 77 болнични легла за лечение на COVID-19 са разкрити в област Сливен. Така те се повишават от 225 на 302.

Реорганизация на COVID леглата в двете ямболски болници е залегнала в нова заповед на РЗИ-Ямбол. Документът предстои да бъде оповестен до края на деня. В областната болница леглата са 81 в четири COVID отделения и 7 в реанимация, които вече са запълнени.

В частната болница се увеличава броят на леглата на 44. По данни на РЗИ-Ямбол заетостта на определените легла за пациенти с коронавирусна инфекция е почти 90%.

Покачва се броят на заболелите и на територията на цялата Великотърновска област.

327 на 100 хиляди души е заболеваемостта. 126 са новозаразените за последното денонощие, 166 души са настанени за лечение в болниците на територията на цялата област. Капацитетът на лечебните заведения за настаняване на хора с коронавирус сериозно започва да се запълва. В някои от болниците започна разкриването на нови COVID отделения и допълнителни легла. Това наложи и затягането на мерките. От днес в сила са нови мерки. Със заповед на РЗИ на входовете на големите търговски обекти трябва да има въведен пропускателен режим и да не се допуска струпване на хора по касите и по щандовете. Някои от търговските вериги заявиха, че разполагат с термокамери, които в реално време проследяват броя на клиентите, които са в търговския обект и във всеки един момент имат готовност да спрат да пускат повече хора.

Забранява се посещението в големи търговски обекти на малолетни и непълнолетни без придружител, забранени са всички масови мероприятия на открито и на закрито на територията на цялата област. В Габрово от утре учениците от 5-и до 12-и клас минават в електронна форма на обучение. Продължават проверките и на регионалните здравни инспекции за нарушения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Македонско новинарство*
Македонско новинарство*
Боровец и Пампорово намалиха цените на лифт картите
Боровец и Пампорово намалиха цените на лифт картите