НОВИНИ

МЗ обсъжда да отпадне 10-дневната карантина за връщащите се от Египет

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
15:25, 16.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
Бизнес
Слушай новината

9000 български туристи ще пътуват до Египет до края на великденските и майските празници. Засега толкова са се записали за чартърните програми. Правилата за пътуване обаче се промениха и вече се налага карантина на връщане. Затова на среща днес от здравното министерство и туроператорите обсъждаха възможността за отмяна на задължителната 10-дневна карантина при пристигане от Египет.

Здравните власти не приеха основното настояване на туроператорите, а именно да бъдат предупреждавани за бъдещи мерки, които министерството ще налага поне 15 дни по-рано.

"То и на нас ни се иска 15 дни по-рано да знаем къде и как ще се движи този вирус, но няма как да стане. Разбирам туроператорите и ще се опитаме максимално навреме да им даваме информация. Но при една извънредна ситуация това не винаги е възможно", заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Днес обаче туроператорите излязоха от срещата доволни от обещание на доц. Ангел Кунчев по другото им основно искане - да се налага 10-дневна карантина не на континентален принцип, а според нивата на разпространение на COVID-19 и мерките срещу вируса във всяка отделна африканска държава.

"Тъй като проблемът не може да бъде един и същ на целия континент и най-вече за дестинация Египет, която касае в момента много потребители", коментира Румяна Балтова от Обединение "Бъдеще за туризма".

Туроператорите очакват и още туристи за Египет, ако 10-дневната карантина отпадне. В противен случай обаче се притесняват от сериозни финансови загуби при вълна от откази.

Чартърните полети до Египет тръгват този петък. Затова и надеждата на туроператорите е решението, дали страната се изключва от задължителната 10-дневна карантина, да бъде взето максимално бързо.

Допълнително със здравните власти ще се обсъжда подобна опция и за Тунис и Мароко. Чартърните програми за там започват по-късно през месец април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сърбия въвежда нови, по-строги ограничителни мерки
Сърбия въвежда нови, по-строги ограничителни мерки
Фейсбук ще плаща на медийните корпорации в Австралия
Фейсбук ще плаща на медийните корпорации в Австралия