НОВИНИ

Понижение на температурите и силни ветрове

bnt avatar logo
от БНТ
12:32, 16.03.2021
Чете се за: 03:12 мин.
Времето
Слушай новината

Съществено понижение се очаква днес при максималните температури, които ще бъдат между 3° и 8°, по Черноморето и в югоизточните райони - до 10°-11°. В по-голямата част от страната ще бъде облачно, с валежи.

На места в Западна България и днес ще са значителни по количество, в Предбалкана и високите полета на Югозападна България валежите ще са от сняг, в останалите райони - от дъжд. Ще духа умерен, в много райони временно силен, северозападен вятър.

Предупреждение от първа степен - жълт код, за опасно силни пориви на вятъра е в сила в западната половина от страната.

Очакванията са в областите Перник, София, както и в района на град София снежната покривка ще продължи да се увеличава и ще има условия за виелици.

През нощта ще е облачно и ветровито. На много места ще продължи да вали, в планините, Предбалкана и високите полета на Западна България - сняг, в останалите райони - дъжд примесен със сняг.

По-съществени ще са количествата валеж в Централна Северна и в Североизточна България. Минималните температури утре ще са между 0° и 5°, а максималните вече в цялата страна ще са между 3° и 8°.

Утре в планинските райони, Предбалкана, Лудогорието и високите котловинни полета снеговалежите ще продължат, а покрай Дунав и в източните райони валежите ще са от дъжд.

Главно над югозападната част от страната ще има разкъсвания и намаления на облачността. Ще остане много ветровито, с умерен, временно силен северозападен вятър.

Предупреждение от първа степен - жълт код, за опасно силни пориви на вятъра е в сила утре освен в в западната половина от страната и в Дунавската равнина. В областите Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен и Силистра се очакват значителни валежи и от дъжд, и от сняг и в комбинация със силния вятър ще има виелици и условия за навявания.

Много ветровито ще се задържи в планините и утре. Ще продължи да духа силен северозападен вятър и ще има условия за виелици и навявания.

Температурите ще се понижат съществено. Максималните в курортите ще са от минус 6° на Алеко, минус 4° в Боровец и Пампорово до 2 градуса в Банско. Остава много голяма опасността от лавини извън обработените ски писти.

У нас и в четвъртък температурите ще останат по-ниски от обичайните за средата на март, но валежите вече ще са на по-малко места, главно в Западна България и планинските райони, а вятърът постепенно ще отслабне.

С намалението на облачността, в петък и събота минималните температури ще се понижат и в много райони отново ще бъдат под нулата, но максималните, макар и слабо и временно, ще се повишат. В неделя отново се очакват валежи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се разпределят ваксините в ЕС?
Как се разпределят ваксините в ЕС?
Задържаха фалшиви долари и евро, печатани на територията на университет в София
Задържаха фалшиви долари и евро, печатани на територията на университет в София