НОВИНИ

Как арката "Светлината в нас" разбуни обществото

Премахват спорната инсталация, килимчето под нея вече изчезна

Цанка Николова
от Цанка Николова
23:07, 08.12.2023 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Премахват спорната инсталация пред храм-паметника "Св. Александър Невски". Конструкцията от златни арки с надпис "Светлината в нас" разбуни духовете в социалните медии за краткото си съществуване.

Тя е част от концепцията за превръщане на площада пред храма в пешеходен и от коледно-новогодишната кампания с едноименно мото. Но след вълната от възмущение арката ще бъде демонтирана, а килимчето под нея вече изчезна.

След вълната от остри коментари и подигравки в социалните мрежи общината взе решение арката, която е част от коледната украса в столицата, да бъде премахната. През целия ден очаквахме представител на Столичната община да ни обясни символиката, която стои зад инсталацията, но такъв коментар така и не получихме.

В писмена позиция обясниха, че дизайнът ѝ е дело на екип от градски артисти, а проектът е бил одобрен от дирекция "Култура". Стойността на цялостната организация на коледната кампания е 50 000 лв. и включва провеждане на концерт, сцена, осветление, декорация. Не открихме за коментар и авторите на проекта. За съжаление за поредна година коледната украса разочарова хората.

"Портал към отвъдното", "езически портал", "жълто тенеке", "кич". Това са само част от мненията в социалните мрежи. Не останаха безучастни и хората, които лично дойдоха да видят инсталацията.

"На мен просто ми е много мъчно. Аз съм от старото поколение. На 68 години съм и такова нещо не съм видяла".

"Ще ми засенчват най-святото място тук".

"Весело е, виждаме се. Прочетохме "Светлината в нас". Според мен е красиво, макар че не разбирам какво означава".

"Нещо свързано с храма сигурно. Не ми прилича на коледно".

"Инсталацията е приятна. Снимките са прекрасни от тази перспектива".

От възхищение до възмущение - такова е настроението пред храм-паметника "Св. Александър Невски". А в социалните мрежи арт инсталацията вдъхнови мнозина.

Днес мистериозно изчезна червеният килим, който беше постлан под коледната арт инсталация. По него обаче успя да се разходи Макколи Кълкин преди отново да остане сам вкъщи.

Нетърпелив да разгледа украсата беше и Роуън Аткинсън, известен с ролята си на Мистър Бийн. Някои провериха и спортните си заложби. За кратко имаше и оркестър. Любопитство доведе в центъра на София дори извънземни.

"Изумени сме".

-БНТ: В добрия или в лошия смисъл?

"Както решите, така го приемайте".

Хората са изумени и от коледните къщички, които ще предлагат храни и напитки.

"Нищо не одобрявам. Грозно е. Тази комерсиалност пред най-големия храм в България, не. Категорично не".

В социалните мрежи наблюдателни потребители дори коментират, че подобни арки се използват при сватби и в голяма платформа за онлайн търговия са на промоция - 3 броя срещу 3000 долара. Чуха се призиви, който е взел килимчето, час по-скоро да прибере и арката.

Привечер общината реагира - ще премахне арката. В писмена позиция се обяснява, че тя е част от концепцията за превръщане на площада пред храма в пешеходен и от коледно-новогодишната кампания с мото "Светлината в нас". От там посочват, че тя включва цялото празнично осветяване на площада, както и серия от събития и концерти.

"Първоначалният замисъл за присъствието на арката е тя да привлече внимание и по художествен начин да подчертае новостта - пешеходната зона и осветения храм. За поставянето ѝ са взети необходимите разрешителни и съгласувателни процедури, които регулират дейността на общината към момента", заявиха от Столична община.

От общината ще организират отворена експертна дискусия през януари, за да анализират опита и обратната връзка и да изготвят правила за дългосрочното развитие на площада пред храма.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ювентус срази Наполи у дома и временно оглави класирането в Серия "А"
Ювентус срази Наполи у дома и временно оглави класирането в Серия "А"
Окончателно: Бюджетната комисия прие промените в данъчните закони
Окончателно: Бюджетната комисия прие промените в данъчните закони