НОВИНИ

Крум Зарков за Конституцията: Тепърва ще бъдат внесени текстове, които трябва да търсят баланса

bnt avatar logo
от БНТ
22:16, 08.12.2023
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

"Днес се гласува нещо, което беше заявено, че ще бъде променено в кратък срок. Има три неща, които са ясни от много време, че трябва бъдат променени. Това са правомощията на главния прокурор, композицията на Висшия съдебен съвет, достъпът до Конституционния съд", заяви в "Панорама" съветникът на президента по правните въпроси Крум Зарков.

Допълни, че няма консенсус за това какво ще се случи с тези три неща.

"Тепърва ще бъдат внесени текстове, които трябва да търсят баланса. Какъв ще бъде този баланс и дали ще го намерят? Надявам се. Всички други теми просто не стават и няма как да станат по една по-обща причина и това е, че коалицията първоначално се събра да променя Конституцията, но сега променя Конституцията, за да остане заедно. Остава впечатление, че те не се интересуват какво ще пише в тази Конституция, а се интересуват да я има и то в определен зададен срок - до Коледа", допълни Крум Зарков.

Коментира, че ограничаването на правомощията на служебното правителство е една конюнктурна промяна, предложение вътрешно противоречиво, което има безброй юридически и практически проблеми - от въпроса за несъвместимост на тримата, които биха могли да бъдат служебни премиери, до идеята, че може да се случи блокаж между институциите, България да се озове с двама премиери и без правителство в един момент.

"Идеята е, че това е конюнктурно насочено единствено срещу президента Радев, това е предложение, плод на една фрустрация на сглобката от една страна от това, че президентът Радев управлява добре и то особено с последните си правителства - тези на Донев, а от друга страна това, че президентът има много висок рейтинг. Тази фрустрация ражда един текст, който не може да бъде поправен", каза още Крум Зарков.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Панорама"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сули Сеферов представи юбилейната си изложба в Пловдив
Сули Сеферов представи юбилейната си изложба в Пловдив
Алекс Николов с 16 точки при победа на Лубе в италианското първенство
Алекс Николов с 16 точки при победа на Лубе в италианското първенство