НОВИНИ

Захариева за промените в Конституцията: Темата за главния прокурор предизвиква най-много напрежение

bnt avatar logo
от БНТ
21:19, 08.12.2023
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

"Надявам се измененията в Конституцията да решат най-вече проблемите с доверието в съдебната система и не просто на думи, но и фактически българските граждани да чувстват, че съдебната система работи справедливо". Това коментира депутатът от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева в "Панорама".

Захариева посочи, че през първите седмици на общественото обсъждане фокусът се е изместил към смяната на националния празник. Сега са преминали в друга крайност - правомощията на главния прокурор:

"Това е най-експлоатираната тема и предизвиква най-много напрежение. Идеята никога не е била да няма главен прокурор, даже ГЕРБ се изказвахме против подобни идеи. Не можем обаче да имаме и главен прокурор, който е тотално безотчетен и безконтролен. Текстът ще бъде балансиран, има сериозно съгласие".

Конституционните промени са необходими, за да се засилят самоуправлението и независимостта на съда и отчетността на прокуратурата, каза още тя. Гражданството на министрите също е доста противоречива тема.

Каза още, че диалогът между трите формации - ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС е добър. "Работим с всички, макар и да имаме дебати и противоречия". Няма договорка една трета от регулаторите да отидат за ДПС, категорична е тя. Работи се и по текстовете за регулаторите, тъй като е имало критики, че той е просто декларативен и не представлява правна норма.

"Успяхме да намерим баланс - не е задължително всички да се избират с по-голямо мнозинство от обикновеното, но все пак за някои важни е редно такова мнозинство да може да се предвиди в закон. Всички вносители сме съгласни и мисля, че такъв текст ще се приеме на второ и трето четене".

Захариева коментира, че никой в ГЕРБ не иска да води "риск мениджмънт" по отношение на правителството, но има общи приоритети, заради които то продължава да е на власт.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските бадминтонисти завършиха втори в отборната надпревара на Балканиадата до 15 г.
Българските бадминтонисти завършиха втори в отборната надпревара на Балканиадата до 15 г.
Левски надви Добруджа и излезе начело в подреждането на НВЛ, ЦСКА се справи с Пирин Разлог
Левски надви Добруджа и излезе начело в подреждането на НВЛ, ЦСКА се справи с Пирин Разлог