НОВИНИ

Казусът "Пирогов": Проверява ли прокуратурата екипа на здравния министър? (ОБЗОР)

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:39, 08.12.2023
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Здравното министерство ще пита юристите на Министерския съвет дали трябва да се съобрази с решението на здравната комисия от вчера за отлагане на освобождаването на директора на "Пирогов". Това заяви министърът на здравеопазването Христо Хинков в студиото на "Още от деня".

Екипът ни потърси отговор и на още един въпрос - проверява ли прокуратурата хора от екипа на здравния министър. Тази информация вчера бе съобщена от директора на "Пирогов" Валентин Димитров.

Въпросът остава ли директорът на "Пирогов" на поста си все още няма еднозначен отговор.

"Такова решение на здравната комисия е прецедент. Те могат да препоръчат такова нещо, но не знам дали трябва да се съобразя като ултимативно. Затова ще питам юристите на МС", каза Христо Хинков.

По време на извънредната здравна комисия вчера директорът на "Пирогов" обяви, че прокуратурата проверява не него, а служители на министерството, които преди това са работили в болницата.

"Прокуратурата е в "Пирогов", но не разследват мен, разследват хора от екипа на министъра. Питанията са за началника на кабинета и директор на дирекция", посочи Валентин Димитров.

"Преди време беше публикуван един сигнал от проф. Поромански до прокуратурата, свързан с началника на кабинета и директор на дирекция в МЗ. Въпросът ми е с това ли е свързано?", попита Васил Пандов - член на Комисия по здравеопазване към парламента.

Валентин Димитров: Да, да, точно по този сигнал.

Свързахме се с Иван Поромански, който е бивш директор на болницата. ГРАФИКа Той отрече да е подавал сигнал до прокуратурата срещу двамата настоящи служители на здравното министерство. Още през август е изпратил опровержение до медиите, в което отрича данните в публикацията.

От Софийската градска прокуратура заявиха за "По света и у нас", че не се извършва нито проверка, нито има досъдебно производство, касаещо двамата служители. По информация от наши източници през август в прокуратурата е получен имейл, в който пишело, че е изпратен от Поромански, но без да бъде подписан. Прокурорът отказва да образува производство. Самият Поромански и тогава е декларирал, че не е писал такъв сигнал.

В доклада, който противопостави болницата и министерството се твърди, че има сериозни нарушения при обществените поръчки, както и пряко договаряне с фирми. Директорът на Пирогов обяви, че ще съди министъра за обида.

"Ако се установи, че данните в доклада са измислени, ще си подам оставката", заяви министърът пред БНТ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марица се класира за полуфиналите на турнира за Купата на България по волейбол за жени
Марица се класира за полуфиналите на турнира за Купата на България по волейбол за жени
Ани Вангелова се класира за финала на двойки на турнир във Валенсия
Ани Вангелова се класира за финала на двойки на турнир във Валенсия