НОВИНИ

Здравната комисия поиска да се отмени заповедта за освобождаването на шефа на "Пирогов" до произнасяне на проверяващите

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
15:07, 07.12.2023 (обновена)
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Здравната комисия поиска министърът на здравеопазването да отмени заповедта за освобождаване на д-р Валентин Димитров като директор на "Пирогов" до произнасяне на проверяващите органи. Чувствителният въпрос дали има или няма нарушения в "Пирогов" все още няма категоричен отговор. Министър Христо Хинков продължава да твърди, че доклад показва сериозни нарушения, а директорът на болницата - че "Пирогов" е на печалба и че иска да бъде проверен от главния прокурор и финансовия министър. Казусът беше обсъждан и в здравната комисия този следобед.

Задочната размяна на обвинения започна още в ранните часове на деня.

"Инсинуациите, че "Пирогов" ще фалира за мен са недопустими, а най-малкото, са политически незрели от устата на министър, който трябва да оправи здравеопазването. За времето, за което съм начело на болницата, дружеството е на печалба", каза Валентин Димитров - директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов".

"Има най-малкото три различни казуса за обществени поръчки около милион, в особено големи размери и всъщност въобще не са проведени поръчки, а плащания за тези суми, които са без обществени поръчки, с пряко възлагане с тежко нарушение на ЗОП", заяви Христо Хинков - министър на здравеопазването.

Според директора на "Пирогов", загубите в размер на над 31 милиона лева са натрупани назад в годините.

"Блазня се от мисълта, че през тези 23 години съм бил толкова важен за "Пирогов" и да нося отговорност за натрупаната загуба, но не е така, аз просто не съм бил в "Пирогов". Обявявам, че "Пирогов" ще заведе колективен иск за обида и уронване на престижа на болницата срещу министъра на здравеопазването и неговия екип. аз лично като частно лице ще заведа иск за обида уронване авторите а и клевета", каза Валентин Димитров - директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов".

"Докато в тая държава на болници като "Пирогов" се прави оценка само във финансов аспект, здравеопазването ни ще куца. Ние не сме сергия", каза д-р Петър Атанасов от Клиниката по вътрешни болести.

Министър Хинков не смята, че има основание да подава оставка. За нея се заговори вчера в парламента:

"Това, което трябва да направя, съм го направил и няма как да се смята, че съм укорим за нещо, което всеки би направил на моето място."

В ранния следобед беше свикано извънредно заседание на здравната комисия. Спешно бе повикан и самият министър.

"Това освен гавра с "Пирогов", не е нищо друго. Това е гавра на одитиращия екип с най-високото ниво спешна болница в страната", заяви Костадин Ангелов - председател на Комисия по здравеопазване към НС.

"Аз мога да си подам оставката. Но за мене е отговорност в тази държава да не се правят скандали на гърба на болница "Пирогов". Прокуратурата е в "Пирогов", но не разследват мен, разследват хора от екипа на министъра", каза Валентин Димитров - директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов.

"Аз съм направил всичко необходимо от моя страна и и това, което забеляза и проф. Ангелов е, че е необходима една външна проверка на институции, които не са зависими от МЗ, които да дадат своето становище по този въпрос. Този доклад е даден на ДОНС, АДФИ, на Сметна палата, на икономическа полиция и на прокуратура", обясни Христо Хинков - министър на здравеопазването.

На края на заседанието комисията прие решение здравният министър да отмени протокола за освобождаване на директора на "Пирогов" до произнасяне на компетентните органи. Решението обаче не е задължително. Министърът отказа коментар.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италианската спортна прокуратура поиска четиригодишно наказание за Погба
Италианската спортна прокуратура поиска четиригодишно наказание за Погба
Юлиан Нагелсман обмисля да прати повиквателна на нападател на Щутгарт
Юлиан Нагелсман обмисля да прати повиквателна на нападател на Щутгарт