НОВИНИ

Съветът за сигурност на ООН ще гласува резолюция за незабавно примирие в Газа

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:25, 08.12.2023
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

След полунощ българско време Съветът за сигурност на ООН ще гласува резолюция с призив за "незабавно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа".

Интензивни улични сражения се водят днес в големите градове и околностите им. Здравните власти на Хамас съобщават за 40 жертви при израелски удари край град Газа и "десетки други" при Джабалия и Хан Юнис. Здравната система на Газа е на колене, предупреди Световната здравна организация и също призова за прекратяване на огъня.

Израел рязко засили ударите си срещу Газа. През последното денонощие са били поразени 450 цели на Хамас в анклава - най-много след края на седемдневното примирие. Палестинските жертви от вчера и днес са стотици. Израел обяви, че от началото на сухопътната операция в Газа на 20 октомври е загубил 94-ма военни.

За боеве се съобщава както в северните райони на Ивицата, така и на юг, включително с нови удари срещу град Хан Юнис. Часове преди гласуване в Съвета за сигурност на резолюция за прекратяване на огъня, генералният секретар на ООН заяви, че в анклава няма безопасни зони за цивилните. Наложително е Израел да вземе мерки за защита на населението, заяви и американският държавен секретар.

"Остава разлика между намерението за защита на цивилните и фактическите резултати, които виждаме на терен", каза Антъни Блинкен.

Световната здравна организация също бие тревога: работят едва 14 от общо 36 болници в Ивицата Газа, хората разполагат с един или два литра чиста вода на ден за всичките си нужди, режат се дървени телефонни стълбове за отопление и готвене. Разселени принудително са 80% от населението на Газа.

Хамас обвини Израел в престъпление срещу цивилни заради видеокадри, появили се в социалните мрежи. Заснети са пленени палестинци, съблечени по бельо. Иран обвини Израел във варварство, Червеният кръст изрази безпокойство и напомни, че задържаните трябва да се третират съгласно международното право. Израел твърди, че на кадрите са пленени бойци на Хамас.

Снимки: БТА

"Говорим за лица, които са заловени в Джабалия и в град Газа - крепости на Хамас. Става дума за мъже на боеспособна възраст, открити в райони, от които цивилните трябваше да се евакуират преди седмици", каза Ейлон Леви - говорител на израелското правителство.

Палестинската власт работи с американски представители по план за управлението на Газа след края на войната, твърди пред Блумбърг палестинският премиер Мохамад Щайе. Предпочитаният вариант е групировката Хамас, която контролира Газа, да стане по-малък партньор на Организацията за освобождение на Палестина. Така Хамас ще помогне за създаване на нова независима държава, която включва Западния бряг, Газа и източен Ерусалим, посочва палестинският премиер.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ани Вангелова се класира за финала на двойки на турнир във Валенсия
Ани Вангелова се класира за финала на двойки на турнир във Валенсия
Илиян Радулов отпадна на четвъртфиналите на сингъл на тенис турнира "Ориндж Боул" в САЩ
Илиян Радулов отпадна на четвъртфиналите на сингъл на тенис турнира "Ориндж Боул" в САЩ