НОВИНИ

НС отхвърли ветото на президента за БТР-ите за Украйна

Това се случи след бурни скандали, взаимни обиди и дори опит за ръкопашни схватки

Николай Минков
от Николай Минков
20:17, 08.12.2023 (обновена)
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

След бурни скандали, взаимни обиди и дори опит за ръкопашни схватки депутатите отхвърлиха ветото на президента върху решението за изпращане на 100 БТР-ра на МВР с отпаднала необходимост за Украйна.

Народното събрание гласува нова военна помощ, чрез която да предоставим на Киев неизправни или с отпаднала необходимост различни по вид зенитни ракети.

Дебатът по президентското вето наежи страстите. Депутати от "Възраждане" се опитаха да се саморазправят с Манол Пейков от ПП-ДБ, който репликираше от място изказващия се от трибуната Костадин Костадинов.

"15 минути почивка, ами те ще се бият", заяви Росица Кирова, заместник-председател на парламента.

От БСП и "Възраждане" обвиниха управляващите, че тласкат България към военния конфликт.

"Народното събрание денем и нощем се занимава с изпращане на оръжие за Украйна откъдето, каквото и както се намери", коментира Николай Дренчев от "Възраждане".

"Откакто сте на власт правите всичко възможно България да влезе в този конфликт", добави Борислав Гуцанов, "БСП за България".

От ГЕРБ се възмутиха, че левицата спекулира със страховете на хората.

"Г-н председател, знам, че това е отвъд вашите възможности, но в крайна сметка някои колеги трябва да бъдат приземени, но и малко да ги накарате да се върнат в реалността - 2023 година. Замръзнали някъде между Априлския пленум и леко след това", заяви Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС.

"Няма как да приземявам когото и да е, защото не съм гравитация, а и връщането в реалността е трудно, защото не съм екзорсист", каза председателят на парламента Росен Желязков.

След повече от 3 часа дебати със 162 гласа "за" и 55 "против" парламентът отхвърли ветото на президента.

Скандалите продължиха при обсъждане на предложението, внесено вчера от ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ, за нова военна помощ за Украйна. От БСП се възмутиха, че тя включва зенитни ракети и преносими противовъздушни системи с отпаднала необходимост и не се съгласиха с предложението у нас да бъдат разположени брегови ракетни комплекси и ПВО на съюзниците ни от НАТО.

"Вие лишавате България от ПВО, тъй като ракетните системи, с които разполагаме, ще бъдат изнесени в Украйна. Това е национално предателство. Обръщам внимание на главния прокурор. След съсипването на ВВС на България сега новите еничари отнемат на България и ПВО, защото то ще бъде изнесено", коментира Румен Гечев от "БСП за България".

"Възраждане" казаха, че няма да подкрепят предложението и се обявиха против България да се включи в инициативата за обучение на украински пилоти за F-16 и да провежда у нас обучение и подготовка на до четири пехотни роти от украинските въоръжени сили годишно с численост до 160 души.

"Всички вие, които обслужвате чужди национални интереси не само на американците, но и на украинци и на който не е минал още от тук само него не сте го обслужили като магистрални труженички. Единственото решение е просто вие да бъдете максимално бързо изхвърлени на сметището на историята където ви е мястото. Затова оставка на цялото престъпно правителство. Оставка, съд и затвор", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

От ПП-ДБ опонираха.

"България няма да изпраща ракетни комплекси на Украйна. Могат да дойдат няколко комплекса - Пейтриът, нещо, което са решили да ни предоставят и това ще е добре за страната ни, защото са системи за отбрана, а не системи за нападение. Искрено искам да вярвам, че тук от страна на "Възраждане" и на БСП наистина искате България да е добре защитена", допълни Иво Мирчев от ПП-ДБ.

А министър Тагарев обясни.

"Украйна се нуждае от модерно въоръжение, но и от по-старо такова, които тя добре познава и за които има капацитет за ремонт, възстановяване и поддръжка и именно това касае предложеното решение на Народното събрание", каза още военният министър Тодор Тагарев.

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ новата военна помощ за Украйна беше одобрена.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиян Радулов отпадна на четвъртфиналите на сингъл на тенис турнира "Ориндж Боул" в САЩ
Илиян Радулов отпадна на четвъртфиналите на сингъл на тенис турнира "Ориндж Боул" в САЩ
Общински съветник от София е нападнат близо до дома си
Общински съветник от София е нападнат близо до дома си