НОВИНИ

Син на бивш кметски наместник е задържан за отглеждане на марихуана в Бургаско

Наркотикът е открит в село Смолник

bnt avatar logo
от БНТ
21:02, 08.12.2023
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Син на бивш кметски наместник в бургаското село Смолник е задържан като организатор на престъпна група, разпространявала марихуана в цялата страна.

Отглеждана е в селскостопански постройки. В ареста е още един от групата, трети се издирва с международна заповед за арест. В селото, което няма много жители, не коментират случая.

Марихуаната се е произвеждала и отглеждала в карнобатското село Смолник. 45-годишният Кирчо Делев, който е организатор на престъпната група, се е ползвал с уважение сред местните хора, тъй като е син на бившия кметски наместник на населеното място.

Семейството притежава множество земеделски земи, селскостопански постройки и такива, в които се отглеждат животни като тази и именно тук се е отглеждала продукцията, след което се е пакетирала и пласирала.

Наркооранжерията е близо до язовира в селото, откъдето е напоявана марихуаната. До нея се стига по труднопроходим път, а наоколо няма хора, тъй като селото е почти обезлюдено. Разследващите са следили престъпната група почти година.

"По-активни стават през пролетно-летния сезон, месец май. Тогава започва това засаждане и отглеждане на наркотичното вещество. Начинът на предаване на наркотичните вещества никога не става лично, лидерът на групата използва други участници и лица, на които има доверие", заяви Ради Пенев, началник на ГДБОП-Бургас.

При акцията са открити само 4 килограма от наркотика.

"Само за последния месец от страна на престъпното сдружение са били разпространени още 5 кг. По цени на свободния пазар цената е приблизително около 1 млн. лева", допълни Георги Чинев, ръководител на Окръжна прокуратура-Бургас.

Задържаните са криминално проявени.

"Хулиганство, нанасяне на телесни повреди, не мога да ви ги изредя, тъй като за единия е 5 страници справката за криминални прояви в годините назад", коментира Ангел Георгиев, наблюдаващ прокурор.

При друга акция на полицията в Бургас, отново свързана с наркотиците, от два магазина са иззети близо 200 електронни цигари, съдържащи "хексахидроканабинол".

"Това вещество е синтетична алтернатива на веществото, което го има в марихуаната. Марихуана е като мит за младите хора, че е по-лекият наркотик, който не ни води до пристрастяване. Синтетичната му версия, особено в електронните цигари, търговците мислят, че е легално, но от миналата година, от първото заседание на Националния съвет по наркотични вещества, тогава беше под наблюдение, а вече е и в забранителния списък", добави Росица Димова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества в Бургас.

"Твърде вероятно е в случай, че водач на лек автомобил бъде тестван за употреба на наркотици или упойващи вещества пробата да е положителна, от тук вече да последва пълният механизъм, свързан със задържането му за 24 часа, образуването на производство и изземването на автомобила", каза още Цветелина Рандева, говорител на Областната дирекция на МВР в Бургас.

Въпреки това такъв тип електронни цигари продължават да се продават в интернет и се рекламират като легални. А заради това, че веществото е създадено изкуствено, може да причини тежки заболявания, казват специалистите.

Вижте още в репортажа на Давид Сукнаров.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски надви Добруджа и излезе начело в подреждането на НВЛ, ЦСКА се справи с Пирин Разлог
Левски надви Добруджа и излезе начело в подреждането на НВЛ, ЦСКА се справи с Пирин Разлог
Левски: Любо, Данаил – с вас сме!
Левски: Любо, Данаил – с вас сме!