НОВИНИ

Сули Сеферов представи юбилейната си изложба в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
22:27, 08.12.2023
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

Сули Сеферов избра Пловдив за юбилейната си изложба. Художникът, роден в София, посрещна 80-ия си рожден ден с изложба в галерия Артистика".

В картините на Сули Сеферов са вплетени много истории и митове от Балканите. При неизброимите си пътувания художникът винаги е подчертавал своите балкански корени.

Затова частица от тях днес живее в прочути колекции, като тези на музея "Лудвиг" в Кьолн, Пушкинския музей в Москва, почти всички галерии в България и множество частни сбирки.

Новите му живописни композиции са направени специално за юбилейната изложба. За подкрепа в почетната изява авторът е поканил приятели и съмишленици - до творбите на Сеферов скулптури и платна са подредили Евгений Кузманов и Тодор Тодоров, а поетесата Кети Бозукова представи стихосбирки, илюстрирани от юбиляра.

"Цялото ми творчество, откакто съм започнал да рисувам, е подчинено точно на митологията на балканските страни. Животът – патриархален, не в този смисъл – суровият, а в този, в който са ме възпитали моите родители. Където децата уважават възрастните и възрастните обичат децата. Хората живеят с чувство за общност", заяви художникът Сули Сеферов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папа Франциск дари Златната роза на иконата на Богородица
Папа Франциск дари Златната роза на иконата на Богородица
Крум Зарков за Конституцията: Тепърва ще бъдат внесени текстове, които трябва да търсят баланса
Крум Зарков за Конституцията: Тепърва ще бъдат внесени текстове, които трябва да търсят баланса