НОВИНИ

Как българските младежи могат да станат активни европейски граждани - разказват четирима ученици

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
20:39, 27.05.2024
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Четирима младежи искат да бъдат активни граждани на Европа и бъдещето им да зависи от самите тях. Тази година те ще гласуват за първи път за евроизбори на 9 юни, но въпреки това са наясно със случващото се в Европейския парламент. Посещават го по програмата "Училище посланик" от 9-а френска гимназия "Алфонс дьо Ламартин".

Интересът към политиката събира Дорина, Пламен, Виктория и Емануил. Току-що завършили училище, но осъзнали, че техният глас може да промени Европа.

"Участвали сме в различни проекти, различни визити, а и е съвсем друго - особено с посещението ни в Брюксел. Успяхме да видим не само какво се случва тук, но и какво се случва навън, защото тази разлика е много хубаво да бъде преценена. Нали се опитваме да демонстрираме нашето европейско присъствие да е точно такова, каквото и на останалите държави. Някак много отстрани гледаме как се случват нещата, свързани с всякакви политически решения, които се вземат сякаш са толкова далеч, че ние все едно не участваме, което е една голяма заблуда. Тъй като ние сме онези, които изпращаме хора, които ще вземат решенията", обясни Виктория Танева.

За посещението си правят и филм, свързан със Зелената сделка и опазването на природата. Според тях идеите, които са включили, могат да се приложат.

"Смятам че това, което можем да направим спрямо зелената идея до голяма степен, е първо да започнем с активности и разбиране на проблема, тъй като ми се струва, че част от хората отричат, че има климатични промени. До 55-та година трябва да сме неутрални с климата и да знаем какви мерки са взети относно транспорт, градостроене, инфраструктура. Това, което искам да направя с моя глас, е просто да дам още един вот и това да бъде изпълнено", сподели Емануил Караиванов.

"От нас зависи тази промяна и новото начало. Това, което се представя на обществото, често не е възприемано по начин, по който трябва да бъде възприемано", смята Пламен Младенов.

И четиримата ще отидат да гласуват, но за да има смисъл, вярват, че хората, които знаят защо отиват до урните, ще са повече от тези, за които реалността след вота не съществува.

"Срещата с евродепутатите ме накара самата аз да застана от другата страна един ден и да искам да работя това. Ще гласувам за България първо и за България в Европа. Такава, каквато искам да я видя след 10 години, ако замина да уча във Франция и се върна. Искам да съм в такава България", каза Дорина Иванчева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оливие Жиру: Искам да благодаря на Милан за доверието
Оливие Жиру: Искам да благодаря на Милан за доверието
Откриващият турнир от лятната баскетболна лига на 3х3 ще се проведе в София
Откриващият турнир от лятната баскетболна лига на 3х3 ще се проведе в София