НОВИНИ

Как да се повиши безопасността на движението в летните месеци?

bnt avatar logo
от БНТ
08:50, 30.07.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Летните месеци винаги са били най-критични за участниците в движението. Тогава и тъжната статистика отчита най-много инциденти на пътя, предупреждават от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Неправилното изпреварване и високата скорост са водещите причини за катастрофите. Като превенция за намаляване на скоростта от община Пловдив на много места в града изграждат легнали полицаи.

Засиленият трафик през лятото заради гастърбайтери и туристи води до нарастване на инцидентите на пътя. А трудните процедури за налагане на санкции на чуждите граждани задълбочават проблема, смятат от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

"Ако примерно бъдат засечени за скорост, изпраща се след няколко седмици или месец на някакъв адрес, примерно в Германия, някаква покана за плащане. Сами разбирате, че куриери и пощенски услуги е абсолютно неефективно", казва Владимир Тодоров от Българска асоциация на пострадалите при катастрофи.

От неправителствения сектор изразиха съжаление, че и този парламент не е успял да приеме промени в закона за движение по пътищата. Едно от предложенията касае обучението на младите шофьори и нуждата от допълнителни курсове.

"В Германия това, което е показателно - има един курс за водачи, които се изявяват на пътя в негативна светлина. Това са курсове, които имат за цел да превъзпитат, да донаучат водачите там, където има пропуски", разказва Атанас Бояджиев, юрист.

Според Георги Бодурски толерантността на пътя не зависи от възрастта, а от културата на шофиране.

"Като карам велосипеда, усещам само по шума на колите каква скорост развиват. Както се казва - "Господ да ме пази!", споделя той.

За да ограничат скоростта в града, от община Пловдив започват ударно да подменят стари и да изграждат нови повдигнати пешеходни пътеки. От тази година проектите ще бъдат изготвени от предприятието „Организация и контрол на транспорта", а районните кметства ще търсят изпълнител.

"Веднага след изграждането на нова улица, следват сигнали- моля ви, сложете полицай, защото децата, ние всички сме под заплаха. Ще гледаме да правим проектите с райониране, да не правим проект само за една улица, а за няколко съседни", обяснява Георги Стоилов- директор на ОП "Организация и контрол на транспорта"- Пловдив.

Очаква се да бъдат изградени близо 200 ограничителни неравности.

Златка Далчева, Васил Кръстев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Златомир Загорчич определи групата на Славия за визитата на Пирин Благоевград
Златомир Загорчич определи групата на Славия за визитата на Пирин Благоевград
Натоварен трафик през "Дунав мост" край Русе, местни жители готвят протест
Натоварен трафик през "Дунав мост" край Русе, местни жители готвят протест