НОВИНИ

Натоварен трафик през "Дунав мост" край Русе, местни жители готвят протест

bnt avatar logo
от БНТ
08:43, 30.07.2022 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Продължават проблемите и огромните опашки от тирове по международния път Русе - Силистра. Властите все още не са взели мерки за облекчаване на трафика. През почивните дни движението през граничния пункт "Дунав мост" край Русе остава натоварено.

От месеци, заради войната в Украйна, голяма част от тежкотоварните камиони започнаха да преминават през граничния пункт "Дунав мост" край Русе. Това, обаче доведе до ежедневни тежки задръствания и опашки, които често надхвърлят 5-6 километра по двете посоки.

Близо 6000 автомобила и 70 туристически автобуси са влезли в страната през изминалото денонощие от граничния пункт "Дунав мост" край Русе.

Над 80% от преминалите са румънски граждани, които са се насочили към южната ни граница в посока Гърция и Турция. Общият брой на влезлите в страната е малко на 20 000. Според специалисти броят пътници се доближава до нивата от преди ковид епидемията.

На граничния пункт работят всички гишета, като гражданите на Европейския съюз изчакват, за да преминат през границата средно около 10 минути. Броят на чакащите тежкотоварни автомобили, които са напуснали страната през изминалото денонощие е около 1200.

В края на август, след повече от 20-годишно прекъсване, отново ще заработи фериботната връзка Русе - Гюргево. С възстановяването на редовната фериботна връзка се предвижда да се превозват между 300 - 350 камиона на денонощие в едната посока. Това според специалисти значително ще намали трафика по "Дунав мост".

Хората от град Мартен, които са най-потърпевши от тежкия трафик, смятат, че пускането на фериботната връзка с Румъния е само частично решение на проблема.

"Според мен трябва да се вземе държавническо решение, държавата да си влезе в ролята на държава и да реши този проблем. Това е последното вече, което може да се опита", смята Димо Тонев - кмет на град Мартен.

А докато чакат решение жителите на Мартен, Сандрово и Николово излизат на безсрочен протест, докато не бъдат премахнати тировете от главния път.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да се повиши безопасността на движението в летните месеци?
Как да се повиши безопасността на движението в летните месеци?
Фестивалът на балоните с горещ въздух започна в Редингтън
Фестивалът на балоните с горещ въздух започна в Редингтън