НОВИНИ

Как да защитим правата си при празничен труд?

bnt avatar logo
от БНТ
10:02, 02.05.2022
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

В почивния ден след Деня на труда и в навечерието на Гергьовден - кой и как работи по празниците? Част от професиите са на непрекъснат цикъл и хората не могат да си избират почивката, а за други това е време, когато се печелят допълнителни пари.

Не всички работодатели, обаче, са коректни, а надницата по празниците трябва да е най-малко двойна. По данни на КНСБ 40% от сигналите до синдиката са свързани с неправилното изчисляване на работното време и заплащането на труда.

Иво Стоянов е пожарникар от 10 години и дава дежурства, независимо дали е делник или празник. На Деня на труда също е на работа.

"Ние винаги сме в готовност, независимо от празника. Празнуваме го, но с нотката, че всеки момент може да реагираме на произшествие", споделя той.

Пожарникарската професия е призвание, казва Иво Стоянов, и затова вижда в нея повече плюсове, отколкото минуси, независимо, че трябва да прави компромиси в личен план.

"Плюсовете - от няколко години насам ни плащат допълнително официалните празници. Това е избрана професия по наше желание. Семействата ни са ни избрали по този начин. Празнуваме празници със семейството в почивните дни", разказва Иво Стоянов.

За работещите в хидрометеорологичната станция също няма разлика дали е делник или празник. Техните замервания се използват при определяне на прогнозата за времето, предупреждават за наводнения или понижаването нивото на Дунав.

"Метеорологични данни, налягане, температури – отчита се своевременно на всеки 3 часа, за да знаят всички какво ще е времето на следващия ден – дали да си вземат чадър или да се облекат по-леко. Важно е и за икономиката на страната, при нас също е важно и за корабоплаването", казва Мариана Колева, дежурен наблюдател в Хидрометеорологичната станция на АППД.

Мариана Колева казва, че даже и на празниците да не е със семейството си, намират начин да ги отбележат. Но смята, че е правилно работещите и в почивните дни да бъдат компенсирани, макар нейните наблюдения да показват, че не винаги е така.

"При нас празничният труд се заплаща и това е законосъобразно. И би следвало навсякъде да бъде така", смята тя.

И ако в някои фирми законът се спазва и трудът през празничните дни се заплаща допълнително, то в Инспекцията по труда в Русе не рядко идват сигнали за нарушения. Обикновено това се случва след като е минал почивният ден.

"Самите работници да съблюдават, да имат доказателства, че са полагали труд в този ден. Работодателят е длъжен да издава утвърден график, т.е. на него трябва да има и подпис, и печат. Без тези доказателства, самите те няма как да докажат, че са работили", съветва Ирена Николаева, директор на Областна дирекция „Инспекция по труда“- Русе.

А празничното възнаграждение според начина, по който се отчита работното време – почасово или сумарно, може да достигне 400%. И за да не бъде ощетен, работникът трябва да знае и търси правата си.

Даниела Василева, Венета Николова/Владимир Савчев, Пламен Иванов

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Румен Радев поздрави мюсюлманската общност у нас по случай Рамазан Байрам
Президентът Румен Радев поздрави мюсюлманската общност у нас по случай Рамазан Байрам
Изложба „20 години фотоконкурс БГ Прес Фото" гостува в Рим
Изложба „20 години фотоконкурс БГ Прес Фото" гостува в Рим