НОВИНИ

Еленко Божков: Нямаме енергийна дипломация, газът може да поскъпне с между 30% и 50%

bnt avatar logo
от БНТ
09:17, 02.05.2022
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
Слушай новината

В "Денят започва" енергийният експерт Еленка Божков призова правителството да смени политиката и начина си на комуникиране и действие и отправи обвинения към ръководството на "Булгаргаз".

“До този момент имаме заявена готовност за помощ единствено и само от Гърция в лицето на нейния министър-председател. Ние нямаме енергийна дипломация, нямаме подготвен министър. Имаме екип в “Булгаргаз” и изобщо в енергетиката, на който основната задача, е да се облагодетелства за сметка на кризата, което се вижда.“

По негови сметки използването на втечнен газ и останалите натрупвания, свързани с осигуряването на алтернативни доставки, ще повишат цената на синьото гориво с между 30% и 50%.

"По официални данни са осигурени от Азербайджан 1 млрд. куб.м от нужните ни над 3 млрд. нормални куб. м. тази година. За да се достави остатъкът по същия начин, ще са необходими 25 танкера за около 900 дни. Вместо 1 млрд. и 790 хил. долара ние ще дадем 2 млрд. и 420 млн. долара, което прави загубата от 630 млн. долара", изчисли Божков.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Микел Артета е доволен от "грозната победа" на Арсенал
Микел Артета е доволен от "грозната победа" на Арсенал
Григор Димитров отново е в топ 20 на света
Григор Димитров отново е в топ 20 на света