НОВИНИ

Как да завърши учебната година? - коментари на синдикати, директори и родители

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:53, 28.04.2020
Чете се за: 01:27 мин.
Още

След като просветното министерство обяви, че започва срещи със синдикати, директори, учители, родители как да завърши учебната година, се появиха и първите становища.

От синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" казаха днес, че всички ученици трябва да завършат учебната година дистанционно, само 7- ми и 12-ти клас да положат изпитите си. Такова е и мнението на Съюза на работодателите в просветата. От Асоциация "Родители " обаче смятат, че връщането на 7-ми и 12-ти клас в училище, при мерки за сигурност, ще е от полза за учениците.

От Синдикат "Образование" на "Подкрепа" смятат, че нито един клас в тази обстановка не може да започне реален учебен процес. С две изключения. 7- ми и 12- ти клас ще се яват физически на изпити.

Юлиян Петров - председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа ": Седми и дванайсти клас могат да бъдат организирани да завършат дистанционно учебната година и след това трябва да се направи организация за явяването на външното оценяване за 7-ми клас и матурите за 12-ти клас, нещо, което трябва да се случи като организация, като фиксиране на дати, които вероятно ще бъдат отложени от редовните в програмата на МОН.

Юлиян Петров казва, че ще има специална организация за тези два изпита. Учебният материал ще е само от първия учебен срок, ще има само по 9 ученици в стая и повече квестори.

Юлиян Петров - председател на синдикат " Образование" към КТ "Подкрепа": Немалка част от колегията има повишено усещане за предпазливост в тая ситуация и някои не са готови да влязат във физическо присъствие и да работят като квестори.

Директорите ще трябва да намерят подходящи хора, смята Петров. Подобно е мнението на председателя на Съюза на работодателите в просветата Диян Стаматов. Той смята, че в началото на юни в училищата трябва да се върнат учениците и от 7- ми и от 12- ти клас, за да положат изпитите си. Всички останали ученици да завършат дистанционно от домовете си. Целта е да се запази здравето на децата, но дистанционен изпит засега не е възможен, смята Стаматов.

Диян Стаматов - директор на 119-о училище: До този момент в страната ни не е провеждан достанционен изпит и със сигурност няма готовност за всички ученици в цялата страна да се гарантира равнопоставеност при явяването както на изпита за 7-ми клас, който е изключително важен, така и за държавните зрелостни изпити, това е единствената причина, все пак животът продължава и зрелостниците трябва да имат резултат, с който да финализират своите постижения досега.

От Асоциация "Родители" пък обратно излязоха с декларация, че връщането в училище на 7-ми и 12-ти клас ще е от полза за учениците, ако обаче се спазват стандартите за безопасност. Училищата, които могат да ги осигурят, могат да върнат учениците. Утре ще има дистанционен Отраслов съвет в образованието, където се очаква да бъдат представени тези и още позиции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът изслуша Борисов за мерките срещу COVID-19 (ОБОБЩЕНИЕ)
Парламентът изслуша Борисов за мерките срещу COVID-19 (ОБОБЩЕНИЕ)
ЕС прие временни мерки за по-лесно кредитиране на гражданите и компаниите
ЕС прие временни мерки за по-лесно кредитиране на гражданите и компаниите